Hver tredje lægestuderende i Odense er fra udlandet

LÆGEMANGEL: Dansk Folkeparti kræver svar på, hvorfor hver tredje kandidatstuderende på medicin i Odense er fra udlandet. Vi fylder bare op, når de danske studerende søger mod hovedstaden, lyder forklaringen fra Odense. 

På Syddansk Universitet har man langt flere lægestuderende fra udlandet end i resten af landet.

Hver tredje studerende i Odense er nemlig fra udlandet, mens den næsthøjeste andel findes i Aarhus, der har 10 procent udenlandske studerende, viser en opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.  

Og det er alt for mange, mener Dansk Folkeparti, der vil grave i tallene fra Odense. 

Nordmænd fra Østeuropa
Den tredjedel, som finder vej til medicinstudiet i Odense, er typisk studerende fra østeuropæiske universiteter. 

Det drejer sig typisk om norske og svenske studerende, som er kommet ind på universiteter i Tjekkiet, Polen og Ungarn. Når de får muligheden for at komme retur til Skandinavien, så søger de ind i Odense.

Men det udgør ikke nødvendigvis et problem, så længe de færdiguddannede læger bliver i Danmark, analyserer SDU’s dekan for sundhedsvidenskab Ole Skøtt, som har ansvaret for studiet i Odense.

”Hvis de blev, så ville du få nogle læger, som du ikke har betalt for, hvis man ser bort fra de sidste tre år af deres studie,” forklarer dekanen.   

Men SDU har ikke tal på, hvor mange af de udenlandske studerende, der rent faktisk bliver og arbejder i Danmark efterfølgende. 

”Nogle bliver, og nogle tager også tilbage til deres hjemlande, men jeg har ikke tal på det,” siger Ole Skøtt.

Problemet er københavnsk import
Ifølge dekanen på SDU er der ikke noget odiøst ved, at SDU optager studerende på kandidatdelen, som kommer udefra.

De har nemlig ledig kapacitet, som opstår ved skiftet fra bachelor til kandidat.

Det er her, en del af de bachelorstuderende rejser videre mod hovedstaden, for her har de måske også boet under studierne.

”Vi optager en del bachelorstuderende, som bor i København og som pendler frem og tilbage under studierne. De beholder deres vennekreds og lejlighed i København, og når de så har muligheden for at søge tilbage, så gør de det,” forklarer Ole Skøtt.

Og det er en envejstrafik, som hovedsageligt går til København.

”Sidste år var der et par enkelte fra Århus, men det er primært til København, trafikken går,” forklarer Ole Skøtt.

Dansk Folkeparti undrer sig
Forskningsordfører for Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl, undrer sig over, at antallet af udenlandske studerende er så højt på SDU.

”Det er bemærkelsesværdigt, og jeg er ikke tilfreds med det,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis ordfører så hellere, at de studerende i Odense blev og gjorde deres uddannelse færdig.

"Det er særligt uheldigt, set i forhold til målsætningen om at forsøge at dække hele landet med læger, at de rejser fra de mindre universitetsbyer mod hovedstaden," siger Jens Henrik Thulesen Dahl. 

Både dekan Ole Skøtt i Odense og Jens Henrik Thulesen Dahl undrer sig over, hvordan der er plads til at optage så mange i København.

"Vi er nødt til at grave lidt i de her tal," siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

København melder hus forbi
På Københavns Universitet mener man ikke, at man gør noget forkert, men prodekanen for uddannelse på sundhedsvidenskab i hovedstaden bekræfter trafikken fra SDU til hovedstaden. 

"Det er rigtigt, at vi får en del studerende fra SDU og Århus på kandidatdelen," forklarer Hans Henrik Saxild, prorektor for uddannelse på sundhedsvidenskab ved KU. 

Men at det skulle udgøre et problem, er der ikke forståelse for.

"Vi har jo et frafald i løbet af uddannelsen, og vi må optage ligeså mange på kandidatdelen som på bachelordelen, og derfor så har vi en ekstra kapacitet," siger Hans Henrik Saxild.

Men på hovedstadens medicinstudier føler man, at der er en pligt til at udfylde den ledige kapacitet på studiet.  

"Man skal jo ikke længere end til Tingbjerg, før der er lægemangel. - Og kommer du ud i Region Sjælland, er der store problemer. Vi har kun 40 procent af pladserne på uddannelsen, men 50 procent af befolkningen. Derfor har vi en pligt til at uddanne så mange som muligt," siger Hans Henrik Saxild. 

Prodekanen for uddannelse forklarer, at det også er et økonomisk spørgsmål.

"Vi har kapaciteten til at uddanne en vis mængde, og hvis vi uddanner færre, så bliver det dyrere per studerende," siger Hans Henrik Saxild.

Men når man ved, at der et vist frafald igennem uddannelsen, er det så fornuftigt, at I må optage lige så mange på kandidatdelen som på bachelordelen? 

"Det har jeg faktisk ikke nogen mening om," siger Hans Henrik Saxild. 

 

Optag på kandidatuddannelsen i medicin på SDU: 

År

Udenlandske statsborgere

(i procent)

Danske statsborgere

(i procent)

2002

36

64

2003

30

70

2004

29

71

2005

34

66

2006

53

47

2007

50

50

2008

29

71

2009

30

70

2010

43

57

2011

21

79

2012

31

69

2013

43

57

2014

34

66

2015

37

63

2016

34

66

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet på baggrund af data fra Danmarks Statistik 

Forrige artikel Nye tal: Vi vil dele vores sundhedsdata, men stoler ikke på myndighederne Nye tal: Vi vil dele vores sundhedsdata, men stoler ikke på myndighederne Næste artikel Ministermåling: Trane og Løhde midt i feltet Ministermåling: Trane og Løhde midt i feltet
Sundhedsministeriets departementschef går på pension

Sundhedsministeriets departementschef går på pension

NAVNE: Regeringen siger farvel til endnu en nøglespiller i kampen mod corona-virus. Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, går på pension. ”Det har intet med corona eller mink at gøre,” siger han til Altinget.