Debat

Hvordan lukker vi hullet i sundhedssystemet?

DEBAT: Private sundhedsforsikringer supplerer de offentlige grundydelser fint. Derfor ville der komme et et A-hold og et B-hold, hvis skattefradraget blev fjernet, mener Carsten Andersen, vicedirektør i Forsikring & Pension.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Andersen
Vicedirektør i Forsikring & Pension.

Socialdemokraterne og SF har erklæret krig mod skattefradraget på sundhedsforsikringer. Men diskussionen om private sundhedsforsikringer handler i bund og grund slet ikke om forsikringer. Vi står nemlig over for et grundlæggende problem i vores sundhedssystem.

Langsomt, men sikkert er gabet vokset mellem danskernes efterspørgsel efter sundhedsydelser, og hvad det offentlige sundhedssystem er i stand til at levere. Det, som i praksis er sket de seneste år, er, at sundhedsforsikringer og private behandlingstilbud har mindsket gabet og tilfredsstillet danskernes stigende efterspørgsel efter sundhedsydelser.

Supplerer det offentlige godt
De private sundhedsydelser supplerer de offentlige grundydelser der, hvor nogle ønsker en bedre eller hurtigere service, eller der, hvor der opstår nye behov, som det offentlige ikke dækker. Det gælder ikke kun egentlig sygdomsbehandling, men også forebyggelse, efterbehandling, genoptræning etc.

En ændring af skattereglerne for sundhedsforsikringer vil ikke løse det grundlæggende problem med, at danskerne har en efterspørgsel, der er større end de sundhedsydelser, det offentlige sundhedssystem kan tilbyde.

Carsten Andersen
Vicedirektør i Forsikring & Pension

En ændring af skattereglerne for sundhedsforsikringer vil ikke løse det grundlæggende problem med, at danskerne har en efterspørgsel, der er større end de sundhedsydelser, det offentlige sundhedssystem kan tilbyde. Sundhedsgabet eksisterer, og det vil kun blive større med tiden. Behandlingsmulighederne stiger hele tiden.

Flere og flere behandles for mere og mere. Uden markante skattestigninger vil det offentlige sundhedssystem aldrig blive i stand til at tilfredsstille de stigende forventninger til sundhedsydelser. Derfor er der brug for en grundlæggende politisk diskussion af samspillet mellem private og offentlige ydelser på sundhedsområdet.

Forsikringer ikke en trussel 
Socialdemokraterne ønsker at undgå, at der bliver skabt et A-hold og et B-hold i samfundet. Jeg tror, at de fleste danskere deler dette ønske. Men private sundhedsforsikringer er ikke en trussel mod offentlige velfærdsydelser. Sundhedsforsikringerne er faktisk med til at minimere den sociale slagside ved de private sundhedstilbud. Skattereglerne sikrer, at alle i en virksomhed er dækket af sundhedsforsikringen lige fra direktør til kantinemedarbejder. Ellers ville det kun være dem, der selv har råd, og dem, som arbejdsgiveren vælger at betale for, der kunne få adgang til supplerende sundhedsydelser. Det ville for alvor føre til et A-hold og et B-hold.

Behov for klare retningslinjer 
Det ændrer dog ikke ved, at vi har brug for nogle klare retningslinjer for, hvad det offentlige dækker, og hvad det offentlige ikke dækker. Vi skal i Danmark holde fast i et godt offentligt system med ordentlige grundydelser. Det gælder uanset, om det er på det sociale område, eller om det er på sundhedsområdet.

På pensionsområdet er der etableret en klar arbejdsdeling mellem offentlige og private pensioner. Det partnerskab, der er etableret mellem det offentlige, arbejdsmarkedets parter og pensionsselskaberne, har skabt bedre velfærd med pensioner, der lever op til moderne menneskers forventninger. Moderne velfærd skabes ikke med standardiserede offentlige ydelser alene. Privat forsikring kan supplere den offentlige velfærd. Vores pensionssystem kunne være et oplagt udgangspunkt for en mere grundlæggende politisk diskussion om rammerne for private sundhedsydelser i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00