Ideologisk strid om cigaretpakker

RYGNING: Fronterne blev trukket skarpt op, da Folketinget diskuterede, hvor mange cigaretter der skal være i pakkerne. Regeringen mener, at et forbud mod pakker med 19 styk vil styrke sundheden. Oppositionen raser over, at Folketinget skal blande sig i sådanne detaljer.
Foto: colourbox.com
Anders Jerking
Partierne var rygende uenige, da Folketinget tirsdag førstebehandlede et lovforslag om størrelsen på cigaretpakker.

Regeringen vil med et nyt lovforslag forhindre, at producenterne sænker antallet af cigaretter i pakkerne fra 20 til 19 for at kamuflere den afgiftsstigning, som Folketinget vedtog i december. Samtidig vil regeringen forbyde salg af 10-styks pakker. Det, mener regeringen, vil afholde nogle unge fra at købe cigaretter.

Skatteminister Thor Möger Pedersen understregede, at formålet med forslaget er at sikre, at de vedtagne afgiftsforhøjelser rent faktisk slår igennem i butikkerne.

"Årsagen til, at den her regering ønsker at hæve priserne på cigaretter og også ønsker at sikre, at cigaretpakkerne faktisk bliver dyrere, er hensynet til folkesundheden. Det er også velbelyst af den tidligere regerings Forebyggelseskommission, at der er en klar sammenhæng mellem pris og forbrug," sagde han og understregede, at prisen især har betydning for unge rygere.

"Jeg tror, det er almindeligt anerkendt, at prisen er en vigtig barriere, i forhold til at særlig unge mennesker begynder at ryge. Netop fordi unge mennesker ikke har så mange penge, er prisen på en cigaretpakke et væsentligt parameter, i forhold til om unge starter med at ryge," sagde han.

Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen, påpegede, at hver fjerde dødsfald i Danmark kan henføres til rygning, og at de fleste rygere begyndte at ryge som unge.

"Med det her lovforslag har vi særligt rettet blikket mod de unge for simpelthen at forebygge og forhindre, at de begynder at ryge. Vi ved nemlig, at unge er mere prisfølsomme end voksne," sagde han.

Hvad skal Folketinget blande sig i?
I den borgerlige opposition er der derimod ingen opbakning til forslaget. Både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at Folketinget skal afholde sig fra at lovgive om detaljer som antal af cigaretter i pakker.

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, sagde:

"Helt ærligt, hvorfor skal vi her i folketingssalen nu forbyde cigaretpakker med 10 styks eller for den sags skyld 19 styks. Er der ingen grænser for, hvad regeringen mener, den skal bestemme? Hvor er troen på det enkelte menneskes frihed, hvor er troen på, at vi som borgere i det her land selv har ansvaret for vores gøren og laden? Den eksisterer ikke, alt kan og skal åbenbart reguleres."

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll undrede sig højlydt over, at hans tidligere partifæller i Radikale kan støtte en sådan detail-lovgivning, ligesom han undrede sig over, at Radikales ordfører Nadeem Farooq mente, at man burde sende nogle signaler gennem lovgivningen.

"Det er da nærmest en verdenshistorisk begivenhed, hvis man som socialliberal gerne vil sende et signal om borgernes moral gennem afgifter. Altså, John Stuart Mill ville rotere i sin grav, så man kunne bore en ny Femernforbindelse med ham, hvis han hørte, at det, vi har hørt her fra den radikale ordfører, skulle have noget som helst med socialliberalisme at gøre," sagde Simon Emil Ammitzbøll.

Virker forslaget?
Den borgerlige opposition tvivlede også på, om forslaget overhovedet vil have nogen effekt. Torsten Schack Pedersen undrede sig over, at regeringen på den ene side mener, at mindre slikposer mindsker forbruget og på den anden side mener, at større cigaretpakker også mindsker forbruget.

"Hvorfor vil det ikke betyde, at danskerne så ryger noget mere?" sagde han og fortsatte:

"Jeg tror ikke på, at unge eller festrygere for den sags skyld vil ryge mindre, fordi de nu er tvunget til at købe 20 cigaretter ad gangen. Jeg tror tværtimod, at man ryger mere, hvis man nu er tvunget til at tage en pakke med 20 cigaretter i stedet for de 10, man kunne have købt med de regler, der gælder i dag."

Enhedslistens Frank Aaen var derimod anderledes overbevist om, at forslaget rent faktisk har en effekt.

"Det er tit en god idé bare lige at kigge på, hvordan markedet reagerer, når man gør noget. Og når markedet reagerer ved at nedsætte antallet af smøger i en pakke, er det jo ikke, fordi de ønsker at sælge færre smøger. Så er det, fordi de ønsker at sælge flere, og det tror de, at de gør ved at blive ved med at sælge en pakke, der ligner en 20-styks med 18 i. Og det er ikke, fordi de ikke tror, folk kan tælle, men fordi de synes, det er godt, at prisen ikke stiger. Så enkelt er det jo. Derfor støtter vi forslaget," sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Möger Pedersen

Kommerciel direktør, Better Energy
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2013), MBA, Management and business finance (Aalborg Uni. 2018)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00