Ingen ændring af rygeloven til fordel for væresteder

NYHED: Minister fastholder rygelovgivningen trods problemer for væresteder. SF mener, at straksforbud mod rygning skal fjernes.
Brugerne er holdt op med at bruge værestedet i Kolding, fordi de ikke længere må ryge.
Brugerne er holdt op med at bruge værestedet i Kolding, fordi de ikke længere må ryge.Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen
7. marts pålagde Arbejdstilsynet værestedet Folkekøkkenet i Kolding Kommune et forbud mod rygning, der trådte i kraft med det samme. Forbuddet har betydet, at størstedelen af brugerne er blevet væk.

Ingen lovændring på vej 
Sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen (K) ser dog ikke nogen grund til at ændre rygelovgivningen af den grund.

"Hvis man bruger rygelovens regler korrekt, er der ingen brugere af værestedet, der behøver at forlade det. Loven giver allerede i dag mulighed for, at væresteder med kun et enkelt rum kan benyttes som rygerum, hvis ledelsen tillader det. Og er der flere rum, kan det ene oprettes som rygerum," sagde Jakob Axel Nielsen under onsdagens samråd i Folketinget.

I Folkekøkkenet i Kolding er det midlertidigt ikke helt klart, om der er et eller to rum, fordi værestedet består af et enkelt rum samt et ubrugt depotrum.

Dokumentation

Samrådsspørgsmål til sundheds- og forebyggelsesministeren af Karina Lorentzen (SF):

Det fremgår af bemærkningerne til § 13 i forslag til lov om røgfri miljøer, at begrundelsen for indførelsen af denne undtagelse for væresteder, varmestuer og lign. er, "at et forbud mod rygning formentlig ville bevirke, at det ikke ville være muligt at gennemføre en social indsats for en målgruppe, hvoraf andelen af rygere formentlig er tæt på 100 %". Ministeren bedes på den baggrund redegøre for, hvordan bestemmelsen harmonerer med, at Arbejdstilsynet fredag den 7. marts 2008 indførte et såkaldt strakspåbud om nul røg i Folkekøkkenet i Kolding, der betyder, at størstedelen af stedets brugere nu bliver væk. Er ministeren indstillet på - om nødvendigt - at ændre lovgivningen, således at væresteder m.v. ikke i fremtiden vil opleve sådanne straksforbud, der fra den ene dag til den anden sender brugerne på gaden?

Mener ministeren, det kan forsvares, at hjemløse og andre brugere, som vi bruger mange ressourcer på at få trukket ind fra gaden, uden varsel må henvises til den lille bodega, gaden eller andre steder, når de skal have sig en af deres ofte talrige smøger? 

Ministeren bedes redegøre for, hvad man i henhold til praksis forstår ved kun "ét opholdsrum for brugerne" efter § 13 i lov om røgfri miljøer.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00