Sygeplejersker vil have større selvstændigt ansvar, men kolleger i sundhedsvæsenet er imod

Dansk Sygeplejeråd ønsker et forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker, men FOA og Lægeforeningen er imod. Kampen om opgaver handler om faggruppernes magt og ikke patienternes tarv, siger professor.

Kommunale sygeplejersker må gerne måle blodtryk, men ikke tage en blodprøve uden at konferere med en læge. 
Kommunale sygeplejersker må gerne måle blodtryk, men ikke tage en blodprøve uden at konferere med en læge. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Når en kommunalt ansat sygeplejerske mistænker sygdom hos en borger, skal hun ofte have fat i en læge, før hun kan foretage en række undersøgelser.

Det kan for eksempel gælde podninger, blodprøver eller anlæggelse af blærekateter. Disse opgaver hører under lægernes virksomhedsområde.

Fakta

Forbeholdt virksomhedsområde

Sygeplejerskers autorisation er en titelbeskyttelse og handler ikke om, hvilke opgaver man som sygeplejerske kan varetage. Læger har derimod autorisation med "forbeholdt virksomhedsområde". Det vil sige, at der er bestemte opgaver, som kun læger må varetage.

Dansk Sygeplejeråd ønsker, at sygeplejersker også får forbeholdt virksomhedsområde, så de kan udføre forskellige indgreb uden at involvere en læge. Det nævner formand Grete Christensen blandt andet i en kommentar i Altinget.

I forbindelse med coronaepidemien var det i en periode muligt, at sygeplejersker i kommunerne kunne få et midlertidigt forbeholdt virksomhedsområde. Med det kunne de blandt andet pode, vaccinere, tage blodprøver og anlægge venekateter. Sygeplejerådet ønsker, at den midlertidige bekendtgørelse følges op af et permanent virksomhedsområde for alle sygeplejersker i alle dele af sundhedsvæsenet.

0:000:00