Ingen penge til rygområdet fra Kronikerpuljen

KORT NYT: Kronikerpuljen på 590 millioner kroner er netop blevet uddelt, og på lænde-rygområdet føler man sig overset.
Foto: Colourbox

Sygdomme i lænd og ryg fylder meget i danskernes hverdag og koster samfundet milliarder hvert år. Alligevel bliver området nedprioriteret i både kommuner og regioner. Det står nu lysende klart.

Lene Witte
Direktør i Gigtforeningen

Da Kronikerpuljen på 590 millioner kroner blev offentliggjort, valgte man fra Gigtforeningens side at kontakte alle kommuner og regioner for at gøre opmærksom på manglerne på lænde-rygområdet. På trods af dette er området blevet nedprioriteret, da uddelingen skulle ske. 

"Sygdomme i lænd og ryg fylder meget i danskernes hverdag og koster samfundet milliarder hvert år. Alligevel bliver området nedprioriteret i både kommuner og regioner. Det står nu lysende klart," siger direktør i Gigtforeningen Lene Witte i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Kommuner og regioner havde mulighed for at søge penge til at rette op på hele rygområdet, men alt for få har taget ansvaret på sig. Det er skandaløst ringe."

Dokumentation
13 procent af alle langtidssygemeldte har en ryglidelse. Dette giver en offentlig meromkostning på 2,3 mia. kr. årligt. 10 procent af alle førtidspensioner tilkendes på baggrund af en rygdiagnose. De offentlige meromkostninger til førtidspensionering af personer med ryglidelser er 8,9 mia. kr.

Sundhedsministeriet udmeldte i juli 2009 Kronikerpuljen - en ansøgningspulje på i alt 590 mill. til brug til udvikling af forløbsprogrammer og patientundervisning i årene 2010-2012. Det overordnede mål var, at pengene skulle føre til opstilling af forløbsprogrammer for de store kroniske sygdomsområder – herunder muskel- og skeletsygdomme

Sundhedsstyrelsen har sammenfattet og netop offentliggjort resultater og erfaringer fra kommuner og regioners puljeprojekter om en forstærket indsats for patienter med kroniske sygdomme og angiver samtidig anbefalinger for den fortsatte indsats.
 
På det regionale niveau er der gennemført 96 projekter i alt, heraf er 11 rettet mod muskel- og skeletsygdomme.
 
På det kommunale niveau er der gennemført 164 projekter i alt, heraf seks indenvfor muskel- og skeletsygdomme (smerte inkluderet).
 
Langt de fleste projekter har arbejdet med implementering af forskellige forløbsprogrammer, primært KOL, diabetes og hjertekarsygdomme.
 
Der er udviklet og implementeret forløbsprogrammer inden for KOL, diabetes og hjerte-karsygdomme.
 
Der er også udviklet forløbsprogrammer inden for lænde-rygsygdomme, demens og skizofreni – men de er ikke implementede. 
 
Kilde: Gigtforeningen 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00