Debat

Iværksætter: Der er få klik til bedre og billigere medicin

DEBAT: Eksterne virksomheder kan bidrage til forbedringer i den nære sundhed, hvis der skabes muligheder for at bidrage med digitale løsninger til håndtering af medicin, skriver Martin Glesner.

Danmark kunne kigge til Sverige, hvor konkurrencen i
apotekersektoren er øget, og stadig flere svenskere benytter muligheden for at
kunne købe medicin online, skriver Martin Glesner.
Danmark kunne kigge til Sverige, hvor konkurrencen i apotekersektoren er øget, og stadig flere svenskere benytter muligheden for at kunne købe medicin online, skriver Martin Glesner.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Glesner
Iværksætter og direktør, Apoteka

Statsministeren har annonceret, at regeringen efter sommerferien vil præsentere en ny sundhedsreform, der har særligt fokus på at udvikle det nære sundhedsvæsen.

Regeringschefen fremhæver i den forbindelse de forbedringer, der er skabt af det danske sundhedsvæsen over de seneste år – og understreger behovet for nu at skabe yderligere løft og forbedringer.

Der er for mig ingen tvivl om, at det er netop den rigtige måde at se på udviklingen af sundhedsvæsnet. Teknologi, ny medicin og fantastisk indsats fra forskellige personalegrupper har skabt store fremskridt over de seneste år – men også nye udfordringer af den eksisterende måde at gøre tingene på. Det giver os muligheder for at tænke nyt og løfte det danske sundhedsvæsen til et nyt og endnu højere niveau.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Og det giver god mening at fokusere netop på det nære sundhedsvæsen, fordi der her er oplagte muligheder for at bruge ny teknologi og digitaliseringen til at skabe både sundhedsmæssige gevinster og mere effektivitet. På den måde sikrer vi, at vi fremover får endnu mere for pengene, uden det kommer ved at presse personalet yderligere.

Digitale løsninger kan bidrage til løft i den nære velfærd
I virksomheden Apoteka arbejder vi med at udvikle digitale løsninger til at arbejde mere præcist med medicinhåndtering – og lige nu arbejder vi særligt sammen med online-apoteket Apopro Online Apotek. Med det samarbejde kan vi se, at nye digitale løsninger giver store muligheder for at skabe forbedringer af netop det nære sundhedsvæsen.

Et specialiseret onlineapotek kan med et stærkt centralt set-up forene behovene for effektivitet og høj service med stor grad af lokal tilgængelighed. 

Martin Glesner
Direktør, Apoteka

Et eksempel er de personlige rådgivningsbreve, som Apopro Online Apotek sender med til kunderne – noget, som mange værdsætter og bidrager til mere korrekt medicinforbrug og færre fejl.

Et specialiseret onlineapotek kan med et stærkt centralt set-up forene behovene for effektivitet og høj service med stor grad af lokal tilgængelighed. Et professionelt drevet og potentielt eksternt finansieret onlineapotek kan styrke det nære sundhedsvæsen ved at tilbyde løsninger, der letter arbejdsgangene for borgerne og andre steder i sundhedsvæsnet og dermed understøtter øget service og effektivitet lokalt.

Med videorådgivning og et hold af dygtige farmaceuter kan et specialiseret onlineapotek eksempelvis bistå med farmaceutiske medicingennemgange for praktiserende læger før og under konsultationer, så lægerne kan bruge deres faglighed til at lave kvalificerede vurderinger i stedet for opslag og søgninger. Det sparer både tid og penge og øger dermed kvaliteten i den nære sundhed.

Et stærkt landsdækkende onlineapotek med gode aftaler med ansvarlige fragtfirmaer gør det muligt at lave hurtigere og billigere leveringsalternativer tilgængelige for borgerne i hele landet – og provinsen får dermed de samme muligheder for den høje og fleksible service i leverancen af medicin, som i dag kun er tilgængelig i Storkøbenhavn.

Med tiden kan man forestille sig, at online-apoteket udvides, så et bemandet 24-timers ”centralt” onlineapotek med lynhurtige leverancer kan levere i det meste af landet døgnet rundt, når der er behov for det.

Regler og økonomi kan stå i vejen for udvikling
Desværre risikerer vi, at eksisterende regler kan spænde ben for nogle af de her nye og forbedrede løsninger. Det kræver store ledelsesmæssige og økonomiske ressourcer at lave disse løsninger. Og det er i dag de færreste etablerede apoteker, der har sådanne ressourcer til rådighed.

Det giver problemer, da reglerne i dag er uklare, når det kommer til, præcist hvordan apotekerne må hente kompetencer og kapital udefra til at udvikle nye løsninger. Det er ærgerligt for den enkelte dansker – og for samfundet, som går glip af de store gevinster, som digitalisering kan give befolkningen i form af bedre service og lavere omkostninger.

I Sverige har apotekersektoren de senere år været igennem en rivende udvikling, hvor stadig flere svenskere benytter sig af, at de også kan købe medicin online. Det har været en fordel for både borgere og for sektoren som helhed.

Siden 2009, hvor apotekersektoren i Sverige blev systematisk åbnet for øget konkurrence, eksterne investeringer og øget digitalisering, har udviklingen for alvor taget fart. Antallet af apoteker er siden øget med 52 procent – til gavn for borgerne, der får mere glæde af lettere adgang til nødvendig medicin.

I begyndelsen af 2018 vidste blot 36 procent af danskerne, at det er muligt at købe receptpligtig medicin og andre lægemidler på danske onlineapoteker.

Siden har vi i samarbejde med onlineapoteket Apopro Online Apotek gennemført en reklame og informationskampagne med hovedfokus på at oplyse danskerne om, at de også har muligheden for at købe deres receptpligtige medicin under sikre forhold på internettet. Kampagnen har haft en klar effekt. I dag ved over 50 procent af danskerne, at det er muligt at købe medicin på nettet hos godkendte online-apoteker.

Onlineløsninger skaber forbedringer
Den viden gavner alle, fordi digitaliseringen og den mere effektive distribution af medicinen er med til at sikre, at danskerne får nemmere adgang til medicin og rådgivning. De digitale løsninger giver samtidig mulighed for nogle serviceforbedringer for især de borgere, der har de største sundhedsudfordringer og har brug for mest hjælp til at sikre god og regelmæssig behandling.

Ældre, kronikere og svækkede borgere, som har vanskeligt ved at indkøbe eller at huske og tage deres medicin regelmæssigt, kan med digitale muligheder få hjælp, de ikke har kunnet få før. Pårørende eller professionelt plejepersonale kan nemmere hjælpe med at indkøbe den nødvendige medicin. Abonnementsordninger og digitale påmindelser hjælper kronikere med at huske medicinen – og fremtiden byder på endnu flere muligheder, hvis vi griber dem.

Der er desværre ofte en uretfærdig sammenhæng mellem medborgere med dårlig økonomi og dårlig sundhed. Det kan betyde, at nogle danskere afholder sig fra at købe den medicin, de egentlig har brug for, hvis der i en måned er særlig høje medicinudgifter.

Vi har idéer til at løse det på nye måder, hvor man kan sprede betalingerne ud, hvor pårørende kan vælge at betale en andel og andre lignende kreative løsninger. Alt sammen inden for rammen af, at de samlede udgifter også skal blive mindre end i dag som følge af mere konkurrence og bedre distribution.

Lad eksterne spillere bidrage
I Danmark kan kun farmaceuter eje apoteker, og det blev slået fast med seneste revision af apotekerloven – og det bliver derfor næppe lige lavet om foreløbigt. Det er fair nok, vi ønsker ikke at udfordre hele systemet. Vi synes selv, det er afgørende, at apoteker har en høj sundhedsfaglig baggrund.

Men det behøver jo ikke at betyde, at eksterne selskaber ikke kan bidrage med ekspertise og investeringer til at forbedre apotekersektoren, dens leverancer til borgerne og dens samspil med resten af sundhedssektoren.

Et selskab som Apoteka kan bidrage med investeringer og udvikling – som oplysningsindsats, it-systemer og andet, hvis vi gør det på den rette måde. Men reglerne for, at vi som iværksættervirksomhed kan bidrage til at udvikle leverancerne af medicin til danskerne, er lige nu desværre både uklare og begrænsende.

Vi håber, at politikere og embedsmænd i forbindelse med arbejdet med at udvikle sundhedsvæsnet yderligere kan finde måder at tillade, at vi og andre med gode idéer kan få mere lov til at gå ind og være med til at nytænke og udvikle apotekersektoren til fordel for danskerne.

Alle erfaringer, vi er stødt på fra både Danmark og andre lande, fortæller historien om, at det rummer et stort potentiale for udviklingen af apotekerne og leverancen af nødvendig medicin til danskerne, hvis der er mulighed for, at flere kan bidrage til at tænke nyt.

Nu håber vi, at det politiske arbejde i forbindelse med en sundhedsreform kan forløse dette potentiale, så uklare regler ikke skal lægge unødige begrænsninger for en positiv udvikling på dette område. Det vil være til klar fordel for både den enkelte borger og samfundet som helhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Glesner

CEO, Apoteka
MBA (The Wharton School 2004), HD (CBS 2001)

0:000:00