Debat

Jordemoderforeningen prioriterer det kommende politiske arbejdsår

DEBAT: Vi vil bekæmpe social ulighed i sundhed og udvikle modeller for kommunal anvendelse af jordemødre, skriver Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.
Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.
Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.
Bayar Tarik Fattah

Jeg studerer idræt på Københavns Universitet. Jeg er tilknyttet Altinget | Sundhed og Altinget | Transport.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I det kommende år vil vi udvikle modeller for kommunal anvendelse af jordemødre sammen med KL.

Lillian Bondo
Formand for Jordemoderforeningen
Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]
Af Lillian Bondo
Formand for Jordemoderforeningen

I det kommende politiske arbejdsår ser jeg frem til, at vi kan høste resultaterne af nogle af de indsatser, som er blevet lavet de sidste par år.
Det ser ud til, at sektorstrid er blevet erstattet af samarbejde, som også får stor betydning for svangreomsorgen. Landets jordemødre ser positivt på, at der efterhånden spreder sig en erkendelse i politiske kredse af, at netop graviditet, fødsel og barsel er et unikt vindue, når man skal sikre resultater af samfundets ressourceanvendelse på forebyggelse og indsatsen for at bekæmpe ulighed i sundhed.

Vi ser, at regionerne er kommet op at stå på opgaven med at lave den gode overgang fra nyfødt/nyblevet forældrepar til at være tidligt i eget hjem igen. Jordemoderforeningen konstaterer med glæde, at der er blevet en langt mere dynamisk opfølgning ved jordemødre og sygeplejersker på fødeafdelinger og barselsgange.

Samarbejdet med sundhedsplejen ser også ud til at være i fremgang, blandt andet gennem vellykkede familiestøtteprojekter som for eksempel "Familie med Hjerte" i Holstebro. Projekter, hvor gravide mødes til fødsels- og familieforberedelse ved jordemoder og sundhedsplejersker, og efter fødslen fortsætter en møderække, der styrker familierne gennem det første år.

Jordemødrenes arbejde
Jordemoderforeningen arbejder blandt andet med at belyse, hvordan vi kan bekæmpe social ulighed i sundhed. En stor fordel i den sammenhæng er, at alle gravide møder en jordemoder i en periode af deres liv, hvor der er håb, hvor alt synes mere ens - og hvor offerrollen bliver skubbet i baggrunden til fordel for det at kunne noget, nemlig frembringe et barn og sørge for det. Vores rolle er at fastholde og styrke det momentum og samtidig ikke være blinde for de sociale udfordringer, der ligger både i graviditeten og forældrerollen. Og endelig som jordemødre at kunne indgå i teamarbejdet, der sikrer den gode start.

I det kommende år vil vi udvikle modeller for kommunal anvendelse af jordemødre sammen med KL. Det er et resultat af vores overenskomst med KL i foråret, og det bliver spændende at være med til at bruge jordemødre i det tværfaglige samarbejde i kommunernes sundhedsafdelinger. Både til styrkelse af seksuel sundhed, til særlig støtte til svage grupper af gravide og til samarbejde og opbakning om og med de nybagte familier.

Vi arbejder fortsat med svangreindsatsen
At påvirke de kommende kommunale og regionale politikere til at fastholde og styrke svangreindsatsen bliver selvfølgelig en konkret og nær opgave - men opgaven hænger godt sammen med det, jordemødre altid arbejder med: at fremme den gode, rolige graviditet, fødsel og barsel, så vidt muligt uden indblanding
Vi bliver ved med at forfølge disse emner, så vi både kan yde den konkrete hjælp lokalt og samle viden centralt, gerne gennem samarbejde med forskere, der kan belyse den bedste vinkel for indsatsen fra dedikerede jordemødre og andre i feltet.

I den forbindelse, og fordi det efterspørges af vores medlemmer, så glæder Jordemoderforeningen sig over, at der er kandidatuddannelse i Jordemodervidenskab under akkreditering. Vi ser med spænding frem til, at det kommende år bringer afklaring og forberedelse af studiestart til september 2014.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lillian Bondo

Præsident for Nordisk Jordmorforbund, foredragsholder, jordemoder på Rigshospitalet
Jordemoder (1984), MPA (2008)

0:000:00