Debat

Aktør: Socialt udsatte skal ikke vælge mellem mad, medicin og cigaretter

DEBAT: Der skal være sammenhæng mellem overførselsindkomster og højere priser på tobak. Socialt udsatte skal i højere grad hjælpes til rygestop, mener KFUM's Social Arbejde.

Rygestopmedicin er for dyr til, at hjemløse kan betale det, skriver Malene Steen Simonsen fra KFUM's sociale arbejde.
Rygestopmedicin er for dyr til, at hjemløse kan betale det, skriver Malene Steen Simonsen fra KFUM's sociale arbejde.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Malene Steen Simonsen
Udviklingskonsulent og projektleder, KFUM's Sociale Arbejde

Folketinget drøfter at hæve prisen på cigaretter. Det kan belaste fattige og socialt udsatte menneskers økonomi yderligere. Så en højere tobakspris bør suppleres med målrettede tilbud om rygestop til socialt udsatte mennesker.

Vi ved, at mange mennesker på kanten af samfundet er rygere – og de dør af det. Rygning er en af de store syndere i forbindelse med ulighed i sundhed og dødelighed.

Socialt udsatte lever i gennemsnit 19 år kortere end resten af befolkningen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En effektiv indsats med rygestop kan være et af redskaberne til at skabe mere lighed i sundhed. Mange socialt udsatte  vil gerne stoppe med at ryge.

Det kræver imidlertid en målrettet indsats og mere håndholdte tilbud.

En effektiv indsats med rygestop kan være et af redskaberne til at skabe mere lighed i sundhed. 

Malene Steen Simonsen
Udviklingskonsulent og projektleder, KFUM's Sociale Arbejde

Prisen på rygestop-medicin er for høj
Kun få lykkes med rygestop, hvis de ikke får hjælp i form af rådgivning og rygestopmedicin. Men de generelle rygestop-tilbud er sjældent velegnede til socialt udsatte mennesker, som kun i begrænset omfang bruger de kommunale tilbud.

Det er der flere grunde til. Socialt udsatte mennesker er blandt andre ikke opmærksomme på tilbuddene, og de har på grund af psykiske udfordringer svært ved at deltage i kurser, hvor holdene er store.

Samtidig er prisen på rygestop-medicin en barriere – selv om der er tilskud.

I KFUM's Sociale Arbejde har vi gode erfaringer med rygestop i vores sociale caféer med projektet 'Skod Smøgerne', som er finansieret af Sundhedsstyrelsen.

Vi har i to år arbejdet med motiverende samtaler med socialt udsatte mennesker i forhold til deres tobaksvaner, og vi har fokus på tobaksforebyggelse på værestederne, hvor vi eksempelvis indfører rygepolitikker, flytter askebægre længere væk og tilbyder sunde alternativer til dem, der vil skodde smøgerne.

Et helt centralt tilbud i denne indsats er gratis rygestopkurser for små hold eller individuelle forløb. Desuden tilbyder vi gratis rygestopmedicin og støtte mellem mødegangene.

Læs også

Der skal være sammenhæng mellem priser og indkomster
Omkring 250 socialt udsatte mennesker fra vores sociale caféer og væresteder har hidtil deltaget på rygestopkurser. Og de foreløbige tal viser, at omkring 25 procent stadig er røgfri efter et halvt år.

Det er en meget høj andel, når man tager målgruppen i betragtning, og vi samtidig ved, hvor svært det generelt er at holde op med at ryge.

Det er imidlertid ikke alle socialt udsatte, som har lyst til at stoppe med at ryge – eller er i stand til det. Og deres økonomi vil helt sikkert blive yderligere belastet af højere priser på tobak.

Vi vil i KFUM's Sociale Arbejde overlade til politikerne, hvad den præcise pris på en pakke cigaretter skal være.

Men vi anbefaler – som Rådet for Socialt Udsatte – at der er en sammenhæng mellem højere priser på tobak og overførselsindkomsterne.

Vi skal helst ikke ende i, at socialt udsatte mennesker vælger mad og medicin fra, fordi deres udgifter til tobak stiger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00