KL høster ros for ensretning af genoptræning

HJERNESKADE: Det er på høje tid, at kommunerne vil ensarte genoptræningen af de hjerneskadede, lyder det fra Danske Patienter. Men både Lægeforeningen og Danske Patienter roser indholdet i udspillet.
Foto: Colourbox.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er positivt, at KL erkender, at kommunerne ikke har kunnet løfte indsatsen for mennesker med en kompleks hjerneskade. Men med oplægget er der imidlertid ikke noget nyt under solen.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner
Fakta

KL's mål for genoptræning af hjerneskadede

  • At den enkelte borger sikres et rehabiliteringstilbud af god kvalitet, som svarer til den enkelte borgers behov.
  • At mestringsperspektivet strategisk og systematisk fremmes gennem opbygning og udvikling af både monofaglige og multidisciplinære kompetencer.
  • At de specialiserede kompetencer i videst muligt omfang skal kunne integreres med de basale og avancerede kompetencer, således at borgeren oplever en sammenhængende og fleksibel indsats.
  • At rehabilitering bør ydes tættest muligt på borgerens nærmiljø, hvor borgeren skal bruge færdighederne. 
  • At kommunerne alene eller i fællesskab sikrer en tilstrækkeligt volumen i indsatserne til at opretholde de nødvendige kompetencer og erfaring med rehabilitering af personer med komplekse hjerneskader.
  • At kommunerne i hver region samarbejder om at sikre, at alle kommuner har lige adgang til rehabiliteringsindsatser på specialiseret niveau.
  • At indsatserne tager afsæt i LEON-princippet, så personer med erhvervet hjerneskade tilbydes den rette rehabilitering under hensyntagen til hensigtsmæssig ressourceudnyttelse.

 


Kilde: KL
Kvaliteten af genoptræningen efter en alvorlig hjerneskade skal være ens over hele landet.  Det er omdrejningspunktet i KL's seneste sundhedsudspil. Her har KL oplistet en række mål på området, ligesom KL har lavet ti anbefalinger til kommunerne for at nå målene.

"Vi skal sørge for, at borgerne får en god rehabilitering og sikre, at de specialiserede vidensmiljøer fastholdes. Den meget specialiserede rehabiliteringsindsats skal udføres i samarbejde med specialister, som de færreste kommuner selv råder over. Vi har derfor en opgave foran os med at udvikle tilbuddene, så vi effektivt kobler kommunens kompetencer og brede viden sammen med centrenes specialister," siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

Med kommunalreformen fik kommunerne ansvaret for den del af genoptræningen, der ligger uden for sygehusene. Her har kommunerne i årene efter høstet stærk kritik for, at der er for store forskelle i kvaliteten af den genoptræning, som de forskellige kommuner tilbyder. Og kritikken har samtidig været, at kvaliteten ofte har været for lav.

KL: Nærhed gavner genoptræning
Et tredje kritikpunkt har været været, at kommunernes hjemtagning af opgaven med at genoptræne hjerneskadede har lukket regionale tilbud, og dermed er specialviden gået tabt.

0:000:00