København vil være bedst til at få patienter hjem

NYHED: På to år vil København nedbringe antallet af ældre færdigbehandlede patienter, der venter på at komme hjem, fra 40 til 11.
Færdigbehandlede ældre skal hjælpes hurtigere fra sygehuset og hjem. Det er det klare mål i Københavns Kommune.
Færdigbehandlede ældre skal hjælpes hurtigere fra sygehuset og hjem. Det er det klare mål i Københavns Kommune. Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen
København Kommune vil være landets førende, når det gælder om at nedbringe antallet af ventedage for færdigbehandlede patienter. Målet er at nedbringe antallet af ventedage for færdigbehandlede somatiske patienter over 65 år med 2/3 på blot to år.

Vil være bedre end Århus
"I mange år har kurven for, hvor mange ældre over 65 år, der ligger og venter på sygehusene, været ret stabil. Den har ligget på omkring 40 til 50 ventende om dagen. Den kurve skal vi have knækket, og den er allerede begyndt at bøje nedad. Sidste opgørelse viser, at der nu er 25 færdigbehandlede patienter. Målet er, at vi inden udgangen af 2009 er nede på 11 ventende patienter om dagen. Vi vil være den bedste kommune i landet, " siger Mogens Lønborg (K), sundhedsborgmester i Københavns Kommune.

For at blive den bedste har man i København skævet til indsatsen i de øvrige kommuner. Og Århus er en af de kommuner, der gør det rigtig godt. Succesen skyldes ifølge kommunen selv et tæt samarbejde med sygehusene.

"Siden 1988 har Århus Kommune haft et tæt samarbejde med sygehusene i amtet og kommunen. Der er blevet lavet fælles projekter inden for geriatri (ældrepleje red.). Derudover har kommunen selv oprettet nogle korttidspladser, så borgere med et midlertidigt behov for pleje og observation har kunnet få sådanne tilbud i kommunalt regi," forklarer Dorte Laustsen (SF), rådmand i Århus Kommune.

Dokumentation

Ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelse brugte København i 2007 ca. 23 mio. kr. på at have færdigbehandlede somatiske patienter liggende på sygehusene. Det svarer til en udgift på 47 kr. for hver indbygger i Københavns Kommune (Se link).

Det bør understreges, at tallene dækker over samtlige somatiske patienter og ikke blot de over 65 som Sundhedsforvaltningen varetager.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00