Debat

Kost & Ernæring: Sund fornuft er den nye sundhedsrevolution

DEBAT: Danskerne tager sundhed lidt for alvorligt og hopper med på den kommercielle bølge af smarte diæter. I stedet burde danskerne lade selvproklamerede sundhedseksperter tale for døve øren og i stedet bruge den sunde fornuft, skriver Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

Foto: Kost & Ernæringsforbundet
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Opsøg viden fra troværdige kilder og slå dig ikke til tåls med tvivlsomme selvudnævnte kostterapeuter og kokke. Det er egentlig ikke så svært – det er bare sund fornuft.

Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet
Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Flere og flere danskere tager det der med sundhed lidt for alvorligt. Forskere og eksperter slår alarm – deriblandt os i Kost & Ernæringsforbundet.

Paradoksalt nok er det tydelige fokus på sundheds- og sukkerpolitikker en af årsagerne. Hold det sammen med det stærkt kommercielle fokus på smarte diæter, der lover dig guld og grønne skove på bare 21 dage. Det er en stærk sundhedscocktail, der er brygget på endeløse kilometer i kondiskoene, energizing ingefærshots, superfoodie grønkålssmoothies og quinoagrød.

Hvad stopper sund fornuft?
Tillad mig derfor at være bannerfører for en sundhedsrevolution jeg kalder: Sund fornuft. Jeg lover ikke guld og grønne skove, men jeg lover til gengæld, at sund fornuft vil give dig godt helbred og god trivsel.

Opskriften til et liv med sund fornuft er simpel: Følg de officielle anbefalinger til motion, kost og måltider. Sørg for at få rørt din krop og dit sind, og spis efter de officielle anbefalinger. Vær social og nyd dit liv. Lad de selvproklamerede sundhedseksperter tale til dit døve øre. Tag det for gode varer, når forstandige, veluddannede fagfolk giver dig råd og vejledning. Opsøg viden fra troværdige kilder og slå dig ikke til tåls med tvivlsomme selvudnævnte kostterapeuter og kokke. Det er egentlig ikke så svært – det er bare sund fornuft.

Hvad er det egentlig, der stopper den sunde fornuft? Hvorfor er det, at vi vælger at overhøre den? Hvorfor er det, vi tror, at vi alene ved bedre? Den forklaring skal ikke kun findes i det offentlige Danmarks sundhedskampagner og forældrebestyrelsens sukker-nultolerance.

Den skal måske snarere findes i et "what’s-in-it-for-me-samfund", hvor individet er den store ekspert. Vi har frit valg på alle hylder – og så vælger vi frit. Vi er jo vant til, at det virker for os. Se bare på vores forbrug af nyheder. Med de sociale medier som kanal skræddersyer vi vores nyhedsstrøm, så den behager os. Det er ikke fordi fællesskabet forsages. Det er bare endnu en af de ting, der bliver valgt til, når det passer individet, og når det får den værdi, individet synes, det skal have.

Underernæring er sygdomsmagnet
Og så handler det jo også om et gran af sandhed. For det er jo rigtigt, at god kost og ernæring kan gøre en verden til forskel. Se bare hvad der sker, hvis du bliver underernæret – eller kommer i risiko for at blive det. Du mister funktionsevne, du kommer dårligere gennem sygdom, du heler langsommere og er i det hele taget mere modtagelig for sygdom. Eller se hvad der sker, hvis du bliver overernæret og alt for tyk. Så bliver du nærmest en sygdomsmagnet, der skal kæmpe på flere fronter end badevægten.

Sund fornuft er ikke et quick-fix. Det er ikke en tilgang, der handler om at vende livet 180 grader på 21 dage. Det er derimod en veldokumenteret og farbar vej til et godt og sundt liv. Det er simpelthen det, det udgiver sig for: Sund fornuft.​

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00