Kost og Ernæringsforbundet: Diætister er en uundværlig del af behandlingen

DEBAT: Regionerne skal fastholde diætisternes faglige kompetencer, som udgør en helt naturlig del af den enkelte patients behandling, skriver Ghita Parry fra Kost & Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry
Formand i Kost & Ernæringsforbundet

Det skal være ’trygt, nært og nemt’, lyder Danske Regioners strategiudspil for fremtidens sundhedsvæsen. 

Men det runger hult, når der samtidig sker massive besparelser på specialiseret sundhedspersonale, senest i Region Sjælland.

Diætisterne og deres kollegaer er sammen på barrikaderne, fordi afskedigelser lader patienter og pårørende i stikken. Foruden den rette mad og diætvejledning er der hverken tryghed, nærhed eller effektivitet i behandlingerne.

Diætister er vigtige for behandlingen
Mad og ernæring er også medicin og derfor en helt naturlig del af behandlingen.

Fjerner man spidskompetencer i forhold til at vejlede i mad, måltider og ernæring, risikerer man samtidig flere genindlæggelser og ringere behandlingsforløb.

Det er unødvendigt dyrt i forhold til både skattekroner og patienternes livskvalitet.

Diætister sikrer netop, at patienterne kan leve med deres sygdom, har viden og kompetencer til selv at understøtte behandlingen, i nogle tilfælde endda kan skære ned på medicin og særligt at undgå unødvendige indlæggelser.

Ind med maden – ud med patienten
Diætisterne er patienternes hjælp til selvhjælp, uanset om det drejer sig om børn, voksne eller ældre, og uanset om de er patienter med for eksempel diabetes, KOL eller cancer.

Det er ikke en nem opgave at optimere i sygehusvæsenet. Men det er så nemt hurtigt at begå fatale fejltagelser med besparelser, der kun virker på den korte bane.

Det overordnede mål må være at holde patienterne helt væk fra hospitalerne.

Ernæring og sundhed er helt uadskillelige størrelser. Også når man er patient.

Vi ved så meget om, hvad der virker, og hvad der fungerer på tværs af faggrænser, til stor gavn for patienterne.

Mit opråb til regionerne lyder derfor: Ansæt og fasthold de faglige kompetencer, som diætisterne har, så mad og ernæring er en helt naturlig del af behandlingen. Dét er ’trygt, nært og nemt’.    

Forrige artikel Professor: Skal vi behandle, før vi har en diagnose? Professor: Skal vi behandle, før vi har en diagnose? Næste artikel Konsulent: Både tolke og tolkebrugere mangler kompetencer Konsulent: Både tolke og tolkebrugere mangler kompetencer