Kun hver fjerde sparer på sukkeret

NYHED: Kun en ud af fire danskere begrænser bevidst sit sukkerforbrug. Det viser en ny meningsmåling. Vil danskerne undgå at ende som en nation af overvægtige, er de nødt til at få den søde tand mere under kontrol. Især børnenes.

Problemet er, at folk ikke tænker nok over konsekvenserne af, at når de har drukket sodavand og spist slik i biografen i forgårs, så er der ikke også plads til slik til Disney showet i aften.

Sisse Fagt
Cand. brom., Danmarks Fødevareforskning
Hver anden dansker husker at spare på fedtet, mens kun hver fjerde forsøger at holde igen med de sukkersøde sager. Det viser en ny meningsmåling blandt 20.000 danskere, foretaget af analyseinstituttet AIM Nielsen.

Samtidig har danskernes – og især børnenes – sukkerforbrug de seneste år været stigende, og hvis tendensen ikke vender, skaber det store problemer med helbred og vægt, mener forskere og fagfolk.

"Fedmedebatten har lært os at spare på fedtet, men der var en lang periode, hvor sukker blev friholdt. Derfor er mange fedtrige produkter blevet erstattet med sukkerrige som f.eks. vingummier og sodavand. Det forfærdelige er, at for de normalvægtige børn optager det store sukkerforbrug pladsen for frugt og grønt, fordi de bare skruer ned for den rigtige mad. Og for de overvægtige børn bliver det lagt oveni," siger formanden for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD), Cecilia Arendal, til Altinget.

Ifølge Sisse Fagt, forsker ved Danmarks Fødevareforskning og en af hovedkræfterne bag de landsdækkende kostundersøgelser, spiser børn op til tre gange så meget slik og andre tomme kalorier, end de har plads til. Heller ikke for de voksnes vedkommende går sukkerforbruget den rigtige vej. Sisse Fagt mener, at der er brug for et opgør med lighedstegnet mellem sukker og hygge.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00