Debat

Lægeforeningen: Vi bakker 100 procent op om fremrykket evaluering af strammerpakken

DEBAT: Styrelsen for Patientsikkerhed agerer med mistillid overfor lægerne, og derfor er der behov for en evaluering af tilsynspakken nu, skriver Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

Det var en meget positiv udmelding fra både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten, man kunne læse på Altinget fredag 26. januar. Partierne lægger op til at fremrykke evalueringen af den såkaldte strammerpakke.

Strammerpakken er den tilsynspakke, som trådte i kraft 1. januar 2017, og som udvidede Styrelsen for Patientsikkerheds beføjelser til at skride ind overfor sundhedspersoner.

I forbindelse med lovændringerne blev det på Christiansborg aftalt, at der skulle gennemføres en evaluering efter tre år.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Lægeforeningen har blandt andet på møder gennem efteråret og vinteren med ministeren og alle partierne på Christiansborg argumenteret for, at strammerpakken og dens indgribende foranstaltninger skal evalueres før den planlagte treårsevaluering.

Derfor er det glædeligt, at flere partier melder sig klar til det. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby bør se skriften på væggen og takke ja til en fremrykket evaluering. For eksempel med start et år før planlagt.

Blandt læger er der en udbredt frustration over den måde, Styrelsen for Patientsikkerhed agerer på.

Andreas Rudkjøbing
Formand for Lægeforeningen

At det haster med en evaluering, er der ingen tvivl om. Blandt læger er der en udbredt frustration over den måde, Styrelsen for Patientsikkerhed agerer på.

Det er ikke mindst politianmeldelser og individuelle sanktioner overfor læger, der reageres på. Og når der er en så udtalt mistillid til styrelsen og dens regelgrundlag, som de mere end 9.000 underskrifter viser, skal der altså handles fra ministerens side.

Lad mig slå fast, at der ikke skal gås på kompromis med patientsikkerheden. Hvis en sundhedsperson er til fare for patienterne, skal tilsynet naturligvis gribe ind med passende hurtighed og sanktion. Det skal der ikke herske tvivl om.

Det skal dog også understreges, at reglerne og styrelsens arbejde skal handle om meget andet end straf og sanktioner.

Flere læger er i unødig risiko for at miste autorisation
I dag er lægers retssikkerhed for eksempel trådt under fode i tilsynssager, hvor der ikke er mulighed at få en second opinion på, om styrelsens afgørelse er i orden.

Det betyder, at læger med øjeblikkelig virkning midlertidigt kan miste autorisationen eller få forbud mod at arbejde, og de risikerer at skulle vente to år på, at Styrelsen for Patientsikkerhed finder ud af, om de går videre med sagen ved domstolene.

Strammerpakken har sænket barren, så flere læger risikerer at stå i den situation. Men patientsikkerheden vinder intet ved, at lægers retssikkerhed bliver tilsidesat.

Det er bare ét eksempel på, at de nye regler er for stramme.

Derudover skal der generelt være meget mere fokus på læring af fejl til gavn for forebyggelsen og dermed patientsikkerheden hos styrelsen, der jo er myndighed for selvsamme.

I dag fylder læring kun 10 procent i styrelsens resultatkontrakt med sundhedsministeriet, og det er simpelthen alt for lidt.

Desuden bør styrelsen opgradere de organisatoriske tilsyn fremfor individuelle tilsyn, fordi fejl og utilsigtede hændelser meget ofte sker på grund af uheldige sammenfald af omstændigheder i arbejdsgange og systemer.

En fremrykket evaluering vil være en gylden mulighed for at få styrelsen på rette kurs og styrke læringen for patientsikkerhedens skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

0:000:00