Lægekonsulenter kan afgøre førtidspensioner

FØRTIDSPENSION: Regeringen må ikke blande sig i, om kommuner lader lægekonsulenter afgøre førtidspensioner, slår Ombudsmanden fast. Professor frygter borgernes retssikkerhed. Politikerne klar til centralt fastsatte retningslinjer, mens KL frygter mere bureaukrati.
Det er lovligt, at borgere, der søger førtidspension, kan få underkendt deres praktiserende læges helbredsvurdering af en kommunal lægekonsulent, slår Ombudsmanden fast.
Det er lovligt, at borgere, der søger førtidspension, kan få underkendt deres praktiserende læges helbredsvurdering af en kommunal lægekonsulent, slår Ombudsmanden fast. Foto: colourbox
Kasper Frandsen

Kommunerne afgør selv, om en lægekonsulent må træffe afgørelse om førtidspensioner.

Det fremgår af en udtalelse fra Ombudsmanden, der afviser en skrivelse til kommunerne fra juli 2011, hvori Pensionsstyrelsen hævdede, at lægekonsulenter ikke kan træffe afgørelse om førtidspension og derfor ikke bør udtale sig om, hvorvidt borgeren opfylder betingelserne for sociale ydelser.

"Principielt kan kommuner ansætte en lægekonsulent, en jurist og ja sågar en journalist, hvis kommunen finder dem kvalificeret til at afgøre førtidspensioner. Det kan regeringen ikke blande sig i, som det er nu," slår ombudsmand Jørgen Steen Sørensen fast.

Debatten om lægekonsulenternes rolle blussede igen op i medierne sidste år, fordi lægekonsulenter havde omgjort praktiserende og speciallægers diagnoser, så patienterne ikke fik de sociale ydelser, som de i første omgang var berettiget til.

Manglende retssikkerhed
En rapport fra slutningen af 2011 fra Ankestyrelsen viser, at 53 pct. af landets kommuners brug af lægekonsulenter kan betyde en revurdering af borgernes helbredsmæssige forhold.

Professor Jørgen Elm Larsen fra Københavns Universitet frygter derfor for borgernes retssikkerhed.

"Det er et alvorligt og stort problem, at kommunerne har meget forskellig praksis på området. Grænserne for lægernes rolle er for flydende. Borgernes retssikkerhed er i fare, fordi det skaber en vis vilkårlighed i sagsbehandlingen," siger han.

Folketinget bør derfor hurtigt sætte faste rammer for, hvad lægekonsulenter må tage stilling til eller ej, mener han.

Gå efter bolden, ikke manden
I Kommunernes Landsforening, KL, er man tilfreds med Ombudsmandens afgørelse.

"Det er svært at se, at Ombudsmanden kan komme frem til andet. Lægekonsulenter er kommunalt ansatte, og derfor er det kommunernes ansvar, hvordan lægekonsulentens arbejde er tilrettelagt," siger Mik Dalsgaard Andreassen, der er souschef i KL's kontor for specielle overenskomstforhandlinger.

I marts besluttede alle partierne at "fastsætte regler for lægekonsulenternes virke" enten i forlængelse af eller kort efter den førtidspensionsreform, der er undervejs.

Men det er den forkerte vej at gå, mener Mik Dalsgaard Andreassen.

"Et politisk indgreb anser vi som unødvendig detailregulering, som kan ende i endnu mere bureaukrati. Man går mere efter manden end bolden ved at skyde på lægekonsulenten," siger han og fortsætter:

"Kigger man på fakta, gennemgår Ankestyrelsen i deres seneste undersøgelse 36 sager uden at finde et eneste tilfælde med kritisable forhold, hvor f.eks. lægekonsulenters handlinger stred mod det, de er ansat til at gøre." 

Ændringer på vej
Men politikerne fastholder linjen.

"Område har stor betydning for mange mennesker, og der er behov for at fastsætte bindende regler for lægekonsulenterne arbejdsopgaver og skabe klarhed på området," siger socialminister Karen Hækkerup (S) i en skriftlig kommentar.

Det er ifølge ministeren for tidligt at pege på konkrete retningslinjer for kommunernes brug af lægekonsulenter, "fordi de igangværende forhandlinger om reform af førtidspension og fleksjob vil kunne berøre problematikken."

Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er mere åbenmundet. Han siger til dr.dk, at reglerne skal ændres.

"Der har været tale om at lave nogle ressourceforløb for den enkelte borger, hvor et team fra forskellige dele af fagkundskaben samlet ser på personen, og hvis det bliver til noget, kan vi undvære lægekonsulenten, men lad os nu se, hvad det ender op med. Under alle omstændigheder bliver lægekonsulentens rolle ændret," siger han.

KL: Vi har strammet op
Mik Dalgaard Andreassen mener, at kommunerne allerede har sat ind over for kritikken af lægekonsulenternes rolle.

Han peger på, at lægekonsulenter, modsat andre kommunalt ansatte, i deres overenskomst har en særlig beskrivelse af, hvilke opgaver de kan udføre.

"Det tager højde for nogle af de problematikker, der er rejst debat om. F.eks. skal kommunerne være opmærksomme på, at lægekonsulenter ikke kan give en diagnose. Derfor tænker vi, at kommunerne faktisk er på linje med Folketinget," siger han.

Det er et alvorligt og stort problem, at kommunerne har meget forskellig praksis på området. Grænserne for lægernes rolle er for flydende. Borgernes retssikkerhed er i fare, fordi det skaber en vis vilkårlighed sagsbehandlingen.

Jørgen Elm Lasen
Professor ved KU

Ifølge ham viser Ankestyrelsens undersøgelse, at der også er plads til forbedringer. Derfor vil KL tage initiativ til en dialog med ministeriet og andre interessenter, så "kommunerne kan blive endnu bedre til at bruge deres lægekonsulenter rigtigt."

Skab klar kommunikation
Ankestyrelsen forsøger ud fra 36 sager, hvor lægekonsulenter er blevet brugt i afgørelser om førtidspension eller fleksjob, at samle "best practice" på området.

Her fremhæver ankechef Pernille Fejfer blandt andet, at kommuner tydeligt bør beskrive, hvad en lægekonsulent "nøjagtigt skal svare på og hjælpe kommunen med", fordi lægerne dermed udelukkende forholder sig til det lægefaglige.

"Når kommuner klart og tydeligt præciserer, hvad de vil have svar på, får de også de rigtige svar," siger hun.

Samtidig opfordrer hun til at skrive lægekonsulenternes vurdering ind i borgernes ressourceforløb og tydeliggøre over for borgeren, hvilke helbredsmæssige forhold der ligger til grund for afgørelser.

LÆS HELE ANKESTYRELSENS RAPPORT HER

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Jørgen Elm Larsen

Lektor, Sociologisk Institut, Københavns Universitet
lic.scient.soc. (1989), mag.scient.soc. (Københavns Uni. 1981)

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

0:000:00