Debat

Lesbiske skal kunne få børn

Koncentrat af lederen "Lesbiske skal også kunne få børn" i Berlingske Tidende 7/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Samfundets opgave er at varetage barnets tarv. Det kan godt ske i ikke-normale familieformer

Homoseksualitet som livsform, og etkønnede parforhold som samlivsform, er blevet accepteret og en del af hverdagen i et omfang, man ikke havde kunnet forudse for få årtier siden. Det er blandt andet sket ud fra den betragtning, at samfundet ikke skal blande sig i, hvad to voksne mennesker frivilligt foretager sig med hinanden.

Lidt anderledes stiller det sig, når der kommer børn ind i billedet. Så er der ikke bare nogle voksne menneskers krav og rettigheder at tage stilling til, men også et barns interesser; det som kaldes barnets tarv. De voksne kan selv handle og vælge. Det kan barnet ikke, og derfor må samfundet altid prioritere barnets tarv frem for de voksnes.

(...) Men hvis enlige kvinder får lov at modtage kunstig befrugtning, hvad så med lesbiske par? Det er ikke nødvendigvis det samme. Men man må nok se i øjnene, at det vil være let for lesbiske at omgå et forbud og søge insemination som enlige. Så alene af pragmatiske grunde bør man overveje forbuddet.(...)

Alt dette siges dog under forudsætning af, at man også følger en anden af Etisk Råds anbefalinger, nemlig at folks »forældreegnethed« skal vurderes, før de kan modtage kunstig befrugtning. Den vurdering handler om barnets tarv, og den vil nødvendigvis meget ofte føre til, at enlige kvinder og lesbiske par ikke bør insemineres. Alene fordi børn har godt af både at have en far og mor som rollemodeller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00