Life science-investor om talentflugt: "Alle dem, der havde fantastiske eller megalomane ideer, er flyttet"

FOLKEMØDE: Vi er nok lidt magelige herhjemme, sagde Lars Rebien Sørensen, næstformand, Novo Nordisk Fonden, i en debat om fremtiden for den danske sektor for biovidenskab. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gav ham ret.

Novo Nordisk udgør cirka 80 procent af den danske medicinaleksport. Det er sårbart, sagde Sten Verland fra venturekapitalfonden Sunstone Capital i en debat om life science.
Novo Nordisk udgør cirka 80 procent af den danske medicinaleksport. Det er sårbart, sagde Sten Verland fra venturekapitalfonden Sunstone Capital i en debat om life science.Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvordan skal Danmark udnytte potentialet i den såkaldte life science-sektor? Det var emnet for en debat på Grønbechs Hotel lørdag morgen, hvor et panel kom vidt omkring barriererne for de virksomheder, der kaster sig over udvikling inden for lægemidler, biotek og medico­teknisk udstyr.

Panelet havde ønsker med til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der lovede fortsat at kæmpe for lavere skat, men der var bred enighed om, at der også var andet på spil.

Den danske biotekinvestor Florian Schönharting, stifter og bestyrelsesformand i selskabet Forward Pharma, fortalte, hvordan de talenter, han er stødt på igennem tiden, stort set alle er rejst ud af landet. Ikke primært på grund af rammebetingelser som selskabsskat, men snarere som et resultat af en særlig dansk tænkning:

"Når jeg ser på min generation, kan jeg se, at dem, der havde fantastiske eller megalomane ideer, er flyttet. Her spiller janteloven en stor rolle. Det er ikke populært at stikke ud. Når jeg er i Danmark, så går jeg også stille med dørene," sagde han. Det sidste, mente moderator Søren Linding dog, var en sandhed med modifikationer.

Det er lidt farligt for Danmark at være så afhængig af en enkelt pengekasse.

Sten Verland
Senior partner, Sunstone

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bakkede op om, at kulturen kan være en barriere:

"Vi har et hyggesamfund, hvor incitamenterne til at give den fuld skrue ikke er til stede, og vi uddanner vores børn i en folkeskole, der skoler dem til en lønmodtagerkultur. Det vil vi gerne lave om."

Lars Rebien Sørensen, næstformand i Novo Nordisk Fonden, supplerede:

"Vi er nok lidt magelige. Der er ikke nok, der er villige til at satse huset, eller hvad der nu skal til. Risikovilligheden er ikke stor nok. I opstartsfasen er der brug for, at man tror på sin idé og selv tør løbe en risiko."

Et dysfunktionelt venturemarked
Ud over selskabsskat og lønmodtagerkultur blev der debatteret samarbejde mellem erhvervsliv og forskning og implementering af regeringens life science-plan. Desuden høstede biotekveteranen Sten Verland fra venturekapitalfonden Sunstone Capital eftertænksomme nik fra både panelet og tilhørerne, da han pegede på en sårbarhed i det nuværende marked:

"Vi har en situation, hvor Novos fonde er fuldstændig afgørende for biotech innovation, og hvor Novo udgør cirka 80 procent af den samlede medicinaleksport. Det er lidt farligt for Danmark at være så afhængig af en enkelt pengekasse. Man plejer at sige, at for at have et velfungerende venturemarked skal man have så mange spillere, at man ikke lige kan tælle dem. Så vi har ikke et velfungerende marked. Vi har et dysfunktionelt marked."

Dokumentation

Fakta om debatarrangementet:

Lørdag morgen stod Novo Nordisk Fonden for en debat under overskriften 'Fremtiden for den danske life science sektor'. Life science kan oversættes til biovidenskab og er fag, som omfatter studiet af mennesker, dyr og planter.

Deltagere:

Brian Mikkelsen (K), erhvervsminister, Konservative Folkeparti
Lars Rebien Sørensen, næstformand, Novo Nordisk Fonden
Sten Verland, senior partner, Sunstone Capital
Florian Schönharting, bestyrelsesformand, Forward Pharma

Moderator: Søren Linding, erhvervskommentator og moderator, Finans


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Rebien Sørensen

Formand, Novo Nordisk Fonden
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1981), HD i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1983)

0:000:00