Løkke åbner for at skrotte regionerne

SOMMERGRUPPEMØDE: Venstre er klar til at se på, om tiden er løbet fra regionerne, når der skal forhandles om en sundhedsreform. Men det er ikke en anbefaling fra eksperterne, påpeger Altingets analytiker.

"Vi siger ikke, at uanset hvad, skal regionerne bestå, men vi siger heller ikke, at uanset hvad, skal de lukke," sagde Løkke ved fredagens pressemøde.
"Vi siger ikke, at uanset hvad, skal regionerne bestå, men vi siger heller ikke, at uanset hvad, skal de lukke," sagde Løkke ved fredagens pressemøde.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative vil nedlægge regionerne. Og nu erklærer Venstre sig åben for at se på den mulighed i arbejdet med en sundhedsreform hen over efteråret.

Hovedformålet med reformen bliver at skabe bedre sammenhæng mellem kommuner, sygehuse og praktiserende læger.

"Hvis det fører til, at der også skal ske noget med regionerne, så er vi også parate til at se på det. Ikke fordi strukturelle ændringer er et mål i sig selv," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved partiets sommergruppemøde i Aarhus fredag.

Han understregede, at han ikke har truffet en endelig beslutning.

"Vi siger ikke, at uanset hvad, skal regionerne bestå, men vi siger heller ikke, at uanset hvad, skal de lukke. Vi er åbne," sagde Løkke.

"Jeg har selv opfundet dem"
Da han ved pressemødet blev spurgt, hvordan regionerne har fejlet, lød svaret:

"For mig handler det ikke om, at regionerne har fejlet. Og med al respekt – jeg har selv opfundet dem."

Regionerne blev oprettet ved kommunalreformen i 2007, som Løkke som daværende indenrigsminister var hovedarkitekten bag.

Spændingen om regionernes fremtid er steget voldsomt siden foråret. I maj annoncerede Lars Løkke Rasmussen en stor sundhedsreform på niveau med strukturreformen, hvor regionerne netop blev skabt. Her sagde han ikke noget om regionernes fremtid.

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, vurderer, at "regionerne nu med rette kan have dødsangst".

"For Venstre er det eneste parti i blå blok, som ikke har som fast politik, at regionerne skal nedlægges. Og DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, slog for nylig fast, at det vil være et hovedkrav fra partiet ved forhandlingerne om den kommende sundhedsreform, at regionerne bliver lukket," siger han. 

Løkke står med klar udfordring
Allerede torsdag sagde folketingsmedlem for Venstre Hans Andersen til Frederiksborg Amtsavis, at han ikke længere ser en fremtid for regionerne:

"De er for mig at se ikke en del af svaret på, hvordan sundhedsbehandlingerne skal håndteres i fremtiden," sagde han.
 
Ole Toft peger på, at man på tværs af sundhedsvæsenet er enig med Løkke i diagnosen: Der mangler sammenhæng mellem sygehuse, alment praktiserende læger og kommunerne, der har ansvaret for hjemme og sygeplejen. Og der er brug for bedre sundhedstilbud tæt på borgerne.

"Men det er svært at finde eksperter inden for organisering af sundhedsvæsenet, som udpeger regionerne som årsagen til problemet. Samtidig er det svært at pege på lande, hvor man har fundet den gyldne model, der løser sammenhængsproblemerne mellem sygehuse, kommuner og alment praktiserende læger," forklarer Ole Toft.

Statsministeren og Venstre står derfor med en klar udfordring ved de kommende forhandlinger om en reform.

"Hans politiske allierede ønsker regionerne nedlagt. Men lukning af regionerne løser ikke nødvendigvis det problem, han ønsker at løse," lyder analysen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00