Debat

Medicinalfirma: Nye metoder til kræftbehandling kræver offentlige rammer

DEBAT: Fremtidens behandlingsmetoder er nærmere metoder end medicin. Det kræver en ny forretningsmodel, hvor det offentlige og industrien arbejder sammen, skriver Tina Buhl, kommunikationschef i Celgene.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tina Buhl
Kommunikationschef i Celgene

Hvordan prisfastsætter man en metode frem for en medicinsk behandling?

De nyeste strømme indenfor kræftforskningen betyder formentlig, at vi i langt højere grad i fremtiden vil anvende en medicinsk metode, hvor det er patientens egne celler, der anvendes i kampen mod kræftcellerne frem for, at patienterne bliver behandlet med medicin. 

Over hele verden arbejder forskere for at løse kræftens gåde, og selv om den ikke er løst endnu, så er der de seneste år kommet helt nye og banebrydende behandlinger på banen som supplement til de allerede eksisterende velfungerende behandlinger.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Senest har de i USA godkendt en ny metode til behandling af kræft. Det er en særlig immunonkologisk behandlingsmetode, som baserer sig på at anvende patientens egne immunceller som en medicinsk behandling mod kræft.

Når patientens eget immunsystem bekæmper kræften
Forskning i T-celleterapi er kendt i Danmark og sætter helt nye standarder for fremtidens kræftbehandling.

Selve ideen om at anvende patientens egne celler til at behandle kræften er ikke ny, men en af de nye behandlingsretninger bygger på udelukkende at anvende kroppens egne celler.

Tina Buhl
Kommunikationschef, Celgene

Selve ideen om at anvende patientens egne celler til at behandle kræften er ikke ny, men en af de nye behandlingsretninger bygger på udelukkende at anvende kroppens egne celler.

I T-celleterapi indenfor blandt andet blodkræft udtager lægerne immunforsvarsceller, T-celler, direkte fra patientens blodbane eller fra kræftvæv fra patienten. I laboratoriet får de udtagne T-celler ved hjælp af genteknologi tilført evne til at genkende kræftceller og gives tilbage til patienten, hvorefter kroppens eget immunforsvar bekæmper kræftcellerne.

Det er en behandling, som nærmere er en metode end et medicinsk produkt. Så hvordan prisfastsættes en metode?

Det offentlige skal sætte rammerne for samarbejde
Udviklingen af nye behandlingsmetoder kræver tid og ressourcer i et fortsat presset sundhedsvæsen. Det er vigtigt, at det offentlige kommer på banen og sætter rammerne for, hvordan vi udvikler det private og offentlige samarbejde på området.

Vi skal ikke bare sidde og vente på, hvordan de organiserer sig i andre lande. Lad os nu komme ud over stepperne og tage hånd om udviklingen i Danmark, så vi selv er med til at sætte rammerne for de nye behandlingsparadigmer.

Skal vi have specialiserede laboratorier i Danmark, der selv kan gøre cellerne klar til at komme tilbage og arbejde i patienterne, eller skal vi i stedet kigge ud over landets grænser og samarbejde på mere europæisk plan og måske sende cellerne til eksempelvis Helsinki?

Ny forretningsmodel skal styrke dansk forskning   
T-celleterapi er blot en blandt mange nye behandlingsmetoder, der er på vej i bekæmpelse af sygdomme.

De nye metoder åbner op for en helt ny måde at prisfastsætte behandlinger og styrke offentligt/privat samarbejde. Vi skal have fundet vores vej i Danmark i forhold til at finde en model, som understøtter og fastholder vores førende rolle indenfor forskning og udvikling af ny medicin.

Der er flere aspekter af de nye metoder, som der skal tages stilling til, både hos industrien og hos det offentlige sundhedsvæsen.

Hvad vil vi i Danmark? Hvordan kan vi i Danmark designe den bedst mulige model til gavn for patienterne? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Buhl

fhv. Kommunikationschef, Celgene
cand.pharm. (1989)

0:000:00