Debat

Medicoindustrien om ny strukturkommission: Byd os nu indenfor, Sophie Løhde!

Det går ikke, at vi forsøger at løse sundhedsvæsenets krise med mere af det samme. Der er behov for radikale ændringer, hvor et øget fokus på innovation og et styrket samspil med den danske life science-industri er afgørende for et fremtidssikret sundhedsvæsen, skriver Peter Huntley.

Strukturkommissionen er en historisk mulighed for at gentænke sundhedsvæsenets organisering, men det kræver, at industrien er med ved bordet, skriver Peter Huntley.<br>
Strukturkommissionen er en historisk mulighed for at gentænke sundhedsvæsenets organisering, men det kræver, at industrien er med ved bordet, skriver Peter Huntley.
Foto: Niels Flink/Medicoindustrien
Peter Huntley
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sundhedspolitik er blevet hot. Desværre kommer den pludselige aktualitet og store interesse på en trist baggrund i form af den akutte krise, som sundhedsvæsenet er kastet ud i i øjeblikket.

Skulle man være i tvivl om krisens omfang, kan man med fordel kaste et blik på det nylige eftersyn foretaget af Indenrigs- og Sundhedsministeriet fra januar 2023, der tegner et dystert billede af sundhedsvæsenets aktuelle aktivitetsniveau med lange ventelister, et markant fald i produktivitet og store udfordringer omkring overholdelsen af udredningsretten.

Der er derfor mere end nogensinde behov for at se på, hvordan sundhedsvæsenet kan effektiviseres gennem simplere behandlingsflows, en mere optimal opgavefordeling og anvendelsen af ny teknologi og innovativt udstyr, der kan befordre den nødvendige effektivisering.

Uden et optimalt samspil mellem industri og klinikere kan det blive vanskeligt at skabe den tilstrækkelige kapacitet til fremtidens udfordringer

Peter Huntley
Direktør, Medicoindustrien

Af samme grund hilser vi den nye regerings beslutning om at nedsætte en strukturkommission velkommen. For med den har vi en historisk mulighed for at gentænke sundhedsvæsenets organisering og skabe en platform, hvor industrien kan bistå sundhedsvæsenet med teknologier og løsninger, når det giver klinisk mening.

Det kræver dog, at industrien inviteres med om bord i kommissionsarbejdet, så der kan skabes grundlæggende og vedvarende forandringer af sundhedsvæsenet.

Større samspil mellem industri og sundhedsvæsen
Uden et optimalt samspil mellem industri og klinikere kan det blive vanskeligt at skabe den tilstrækkelige kapacitet til fremtidens udfordringer, hvor flere ældre og en stigning i antallet af kronisk syge uomgængeligt sætter forhindringer i vejen for ambitionen om et fremtidssikret sundhedssystem. 

Det er med andre ord nødvendigt for kapacitetsudviklingen, at industrien bliver involveret med sundhedsvæsenet på flere niveauer og i flere sammenhænge.

Indkøb af værdibaserede løsninger, hvor den totaløkonomiske effekt kommer til udtryk over hele behandlingsforløbet eller i hele behandlingskæden, er et væsentligt sted at starte.

Et stærkere samarbejde om innovative behandlingsløsninger med et tilsvarende totaløkonomisk sigte er et andet sted at tage fat.

Strukturkommissionen har en unik mulighed for at gå forrest i arbejdet, men det kræver, at den danske life science-industri inviteres med om bordet

Peter Huntley
Direktør, Medicoindustrien

For med en historisk stærk dansk life science-industri i ryggen, er der et enormt potentiale i at introducere innovative løsninger til det danske sundhedsvæsen, som klinikere enten kan inddrage i behandlingerne direkte eller videreudvikle i et samspil med industrien til en målrettet dansk løsning.

Life science-industrien skal inviteres med
Vejen dertil nødvendiggør imidlertid en stærkere inddragelse af de private aktører og en ny tænkning omkring den økonomiske styring i sundhedsvæsenet, hvor den innovative satsning bør gøres til en central målsætning.

I dag er innovation primært noget, som man politisk har fine ambitioner om, mens driftsøkonomi og kortsigtede besparelsesmål præger virkeligheden. Innovation medtages derfor ikke som noget konkret måltal for sundhedsvæsenets udvikling.

Det bør der laves om på, hvis ønsket om en omstrukturering af sundhedsvæsenet skal medføre reelle forandringer og sikre en større robusthed, som står mål med fremtidens sundhedsudfordringer.  Strukturkommissionen har en unik mulighed for at gå forrest i arbejdet, men det kræver, at den danske life science-industri inviteres med om bordet, for det er her, at de sundhedsteknologiske løsninger findes.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00