Debat

Medtech-startups: Innovationsmiljøerne er afgørende for os

REPLIK: Innovationsmiljøerne er afgørende for medtech-selskabers udvikling. I modsætning til, hvad Medicoindustrien og Forenklingsudvalget mener, udvander de ikke vores ejerandel, skriver tre direktører i medtech-selskaber.

Foto: Colourbox
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mads Emil Matthiesen, CEO, CathVision
Ole Kjeldsen, CEO, BioscopeX og co-founder af Teesuvac
Finn Bjarke Christensen, CEO, FBC Device

Vi har med overraskelse og forundring læst Forenklingsudvalget for Erhvervsfremmes anbefalinger samt Medicoindustriens debatindlæg på Altinget d. 19. april: ’Sådan fostrer vi fremtidens life science-stjerner’.

Forenklingsudvalget foreslår at nedlægge innovationsmiljøerne, og i Medicoindustriens indlæg præsenteres et billede og en kritik af innovationsmiljøerne, vi som repræsentanter for netop medtech-startups ikke kan genkende.

Vi er tværtimod meget tilfredse med samarbejdet med innovationsmiljøerne og anser dem for helt afgørende for vores selskabers udvikling og succes.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

På vegne af de fire medtech-selskaber, vi repræsenterer, kan vi kun sige, at vi både har fået investeringer, rådgivning og netværk, der har været uvurderligt i opbygningen af vores selskaber.

For CathVision, der har udviklet en teknologi til at forstærke hjertesignaler, således at behandlingen af hjerteflimmer kan optimeres, gælder for eksempel, at virksomheden siden innovationsmiljøets investering har modtaget et tocifret millionbeløb i privat kapital, har fået en højt kvalificeret amerikansk CTO med i ledelsen, og at selskabet nu samarbejder med førende internationale læger indenfor det relevante område.

Vi synes, det er utrolig vigtigt, at der er flere statslige micro venture fonde at gå til, netop som det er i dag. Man får mange nej’er, når man er ude for at rejse penge, især i den tidlige fase.

Mads Emil Matthiesen, Ole Kjeldsen & Finn Bjarke Christensen
Direktører i medtech start-ups

Innovationsmiljøerne udvander ikke vores ejerandel
Et af kritikpunkterne fra Forenklingsudvalget og Medicoindustrien er, at iværksætternes ejerandele bliver udvandet i sådan en grad, at det ikke er attraktivt at samarbejde med innovationsmiljøerne.

Dette billede genkender vi ikke. For eksempel har medtech-selskabet BioscopeX netop afsluttet klinisk afprøvning af en nyudviklet multipel biopsitang til udtagning af vævsprøver fra tyktarmen ved mistanke om for eksempel kræft.

Selskabet har modtaget over fem millioner kroner fra Borean Innovation. Investeringen fra Borean Innovation er et stort og væsentligt element i samarbejdet, men deres store netværk og kontakter i medicobranchen og til andre investorer har været essentielt for vores succes. De kommer så at sige med ”kloge penge”.

Hvis vi skulle have haft en privat investor eller business angel ind i den tidlige fase, så ville der være tale om en meget hårdere partner, som blandt andet ville have betydet en større udvanding af iværksætternes andel.

Muligvis helt fra starten, men især, når der har været brug for flere investeringsrunder.

Generelt kommer den store udvanding af ejerandele først i de senere investeringsrunder, hvor vi skal rejse tocifrede millionbeløb, og der er det ikke innovationsmiljøerne, der udvander vores ejerandele.

I den første investeringsrunde med innovationsmiljøet har vi typisk 70-75 procent ejerskab af selskabet. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, som innovationsmiljøerne forvalter pengene for, må jo ikke eje mere end 25% af selskaberne de investerer i.

Et monopol er ikke svaret
Forenklingsudvalget foreslår også, at der etableres en ny statslig fond, som giver direkte investeringer og overtager opgaverne fra de nuværende innovationsmiljøer.

Vi mener det forslag mangler forståelse for innovationens DNA. Danmark har gennem en årrække været styret af en centraliseringstrang, og nu er turen så kommet til innovationsmiljøerne.

Mange af de senere års succesfulde innovationsprojekter er startet lokalt, stimuleret af support fra såvel de regionale innovationsmiljøer samt lokalt forankrede Business Angels.

En af os startede virksomheden FBC Device i 2005. En virksomhed, der ikke var blevet opstartet uden den lokale sparring.

Når man står over for valget at opsige et vellønnet og sikkert job for at kaste sig ud i et meget spændende, men bestemt også usikkert projekt, er det nære innovationsmiljø vigtigt.

Innovationsmiljøet CAPNOVA var en uundværlig krumtap for FBC Device de første leveår med både økonomisk support, forretningsfaglig sparring og moralsk støtte.

Vi mener, det er farligt at skabe et monopol for statslig investering i danske lifescience startups. På den måde vil en ganske lille gruppe mennesker skulle afgøre skæbnen for alle danske medtech-startups.

Vi synes, det er utrolig vigtigt, at der er flere statslige micro venture fonde at gå til, netop som det er i dag. Man får mange nej’er, når man er ude for at rejse penge, især i den tidlige fase.

Derfor er det altafgørende, at der er flere fonde at gå til, der rummer forskellige kompetencer og kulturer.

Det er jo først, når man møder én, der virkelig forstår ens teknologi og det marked, produktet skal fungere i, at potentialet i en investering fremstår helt tydeligt og forståeligt. At samle dette i et monopol er for os at se helt forkert.

Mere fleksible investeringer
Endelig har synspunktet om medfinansiering for erhvervsfremme været ført frem, hvor det lyder, at 10-20 procent af projektsummen bør være fra private.

Vi er helt enige i, at det generelle princip for erhvervsfremme bør være, at der ligger en medfinansiering for de initiativer og aktører, der er i Danmark, og det er jo netop tilfældet med innovationsmiljøerne.

Innovationsmiljøerne er private selskaber, der gearer statens bevilling med 20%, hvilket svarer til 50 millioner kroner om året, så de har selv hånden på kogepladen.

De har netop den samme interesse som os stiftere i, at selskabet vækster og bliver en succes.

Der skal ikke herske tvivl om, at der fortsat er plads til forbedringer af innovationsmiljøet i Danmark. Blandt andet kunne rammebetingelserne med fordel forbedres, ligesom vi synes, det ville være relevant at se på den måde, der investeres på.

Investeringerne bør være mere fleksible, både hvad angår beløb og den finansieringsmetode, der tilbydes.  

Som stiftere af netop medtech-startups synes vi, vores stemme bør høres, og kritikken af innovationsmiljøerne må ikke stå alene.

Vi tror på, at vi alle sammen arbejder hårdt hver eneste dag mod samme mål – netop at skabe fremtidens life science-stjerner.

------
Alle tre debattører er direktører i medtech-startups finansieret af innovationsmiljøerne og tillige medlemmer af Medicoindustrien. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Kjeldsen

Teknologi- og sikkerhedsdirektør, Microsoft Danmark
ba (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00