Mere fokus på de psykiske folkesygdomme

NOTE: Regionerne og kommunerne skal tænke bredt, når de tilrettelægger deres indsats i psykiatrien.
Maria Dalby
Rigtig mange danskere får depressioner. Rigtig mange danskere bliver ramt af psykiske sygdomme. Men fokus er kun på den meget lille del af psykotiske patienter, der ofte skaber overskrifter i aviserne, når de begår vold eller mord.

Det billede vil DepressionsForeningen, Angstforeningen og OCD-foreningen gerne have ændret. De vil sikre, at regionerne og kommunerne husker de store patientgrupper i den fremtidige planlægning og organisering af psykiatrien i Danmark.

Det gør de ved at sætte fokus på problematikken ved fem konferencer, der finder sted i alle fem regioner. Den første blev afholdt i fredags i Viborg. Den næste den 8. juni i Region Syddanmark. Den sidste 16. november i Region Hovedstaden.

Flere end 400.000 berørt
Foreningerne har formuleret 10 anbefalinger, som de håber, vil give inspiration til politikerne, så de ikke glemmer de stille syge, der længe har været overset i det danske sundhedsvæsen. De tre patientforeninger repræsenterer en patientgruppe på ca. 400.000 danskere.

Anbefalingerne lyder:

1. Bedre diagnosticering
I Danmark opdager vi kun ca. halvdelen af tilfældene af patienter med en ikke-psykotisk sygdom. Af dem diagnosticeres kun hver anden korrekt. Og selvom det ikke er en simpel sag at stille en præcis diagnose på dette område, fordi symptomerne er mangeartede, og kan være skjult, er det alt for få. Det skal vi kunne gøre bedre. Derfor er der behov for overordnede målsætninger og strategier, for uddannelse og for en bedre organisering af behandlingen.

0:000:00