Mindeord om kræftlæge Torben Palshof (68)

Kræftlæger Torben Palshof, der har været formand for De danske Multidisciplinære Cancer Grupper, er død og blev 68 år. Kristian Lund, der er redaktør på Onkologisk Tidsskrift og tidligere chefredaktør på Dagens Medicin, bringer her et mindeord. 

Sara Ridder

Onsdag formiddag døde Torben Palshof, 68 år, af sine nyrecancer.

Hans betydning for kræftbehandlingen i Danmark kan ikke overvurderes. Han var formand for DMCG fra 2005 til 2012 og derfor den absolutte topfigur i kræftbehandlingen i Danmark i den afgørende periode, hvor sundhedsvæsenet skulle rulle de første kræftplaner ud, og Danmark skulle opfinde løsninger, der kunne bringe dansk kræftbehandling på højde med lande, vi ellers sammenligner os med.
I Irland kalder man folk i den position for Cancer Zars. I Danmark blev Torben Palshof vores zar – blot helt uden korsebånd og stjerner, ja, han var nærmest ukendt i den brede befolkning.

Han blev den første formand for DMCG. Det var også hans opfindelse, skabt på møder mellem ham selv og hæmatologen Francesco D’Amore på Cafe Casablanca i Aarhus. ”Servietmøderne”, kaldte han dem. Mange år efter skabte han nærmest ene mand denne paraplyorganisation, som formelt set bare skulle holde sammen på kræftstyregrupperne, men som reelt set samlede kræftlægerne i Danmark om fælles mål, som han ofte selv påtog sig at få ført ud i livet. 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00