Mindre pillepakninger er dyre

23/12-04: Lars Løkke Rasmussen oplyser, at det vil koste forbrugerne over 600 mio. kr. årligt, hvis pillepakningerne højst må indeholde 30 stk. I øvrigt påpeger ministeren, at pakningerne skal helt ned på 30 og ikke 50,som Tove Videbæk (KD) foreslår- hvis det skal have en effekt på selvmordsforsøgene.

pakninger på 30 stk. og derudover indeholder en dosis, der ved indtagelse af indholdet af hele pakningen på en gang kan føre til en dødelig forgiftning.

Hvis man skulle ønske kun at tillade salg af pakningsstørrelser, hvor indtagelse af hele pakningen på en gang ikke kunne medføre risiko for en dødelig forgiftning, ville det således ikke være tilstrækkeligt at tage pakninger på 50 stk. og derudover ud af handlen.

Lars Løkke Rasmussen
Sundhedsminister (V)
Dokumentation
Spørger: Tove Videbæk (KD)

Spørgsmål: Kan ministeren oplyse, hvad det vil koste ekstra for den enkelte borger, hvis de største pakninger med svage smertestillende piller tages ud af handlen, således at der maksimalt må være 50 piller i hver pakning?

Svar fra ministeren: Indenrigs- og Sundhedsministeriet har indhentet oplysninger fra Lægemiddelstyrelsen til brug for besvarelsen.

På baggrund heraf kan det oplyses, at Lægemiddelstyrelsen ikke har beregninger over, hvad det vil koste ekstra for den enkelte borger, hvis de største pakninger med svare smertestillende piller tages ud af handlen, således at der maksimalt er 50 piller i hver pakning.

DSI Institut for Sundhedsvæsen foretog i 2003 en sundhedsøkonomisk analyse over mulige ekstraudgifter ved at indføre begrænsninger i de pakningsstørrelser af svage smertestillende lægemidler, der kan købes i håndkøb. Analysen omfatter en beregning af omkostningerne ved at omlægge salget af pakninger på 30 stk. og derover til 20 stk. blisterpakninger.

Af analysen fremgår det, at såfremt 90% af det eksisterende salg af sådanne lægemidler bliver omlagt til salg af samme mængde i 20 stk. blisterpakninger, ville de ekstra udgifter for brugerne beløbe sig til ca. 600 mio. kr. årligt. Hvis hele salget (100%) bliver lagt om, vil ekstraudgiften for brugerne derfor blive højere.

Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål S294 den 24.november 2003, hvori DSIs analyse er omtalt.

Den anførte afgrænsning i beregningen skyldes, at pakninger på 30 stk. og derudover indeholder en dosis, der ved indtagelse af indholdet af hele pakningen på en gang kan føre til en dødelig forgiftning.

Hvis man skulle ønske kun at tillade salg af pakningsstørrelser, hvor indtagelse af hele pakningen på en gang ikke kunne medføre risiko for en dødelig forgiftning, ville det således ikke være tilstrækkeligt at tage pakninger på 50 stk. og derudover ud af handlen. Dette svarer også til, at kravet om advarselsmærkning af store pakninger svage smertestillende lægemidler, retter sig mod pakninger på 30 stk. og derover.

Det bemærkes afslutningsvis, at en meget stor del af forbruget af de svage smertestillende lægemidler findes hos ældre mennesker. Disse brugere vil opfatte blisterpakninger som vanskelige at håndtere, ligesom plejepersonale opfatter det som meget besværligt at fordel lægemidler til ældre i hjemmet eller på plejehjem fra blisterpakninger.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00