Morgenmad dumper igen ernæringstest

NYHED: Over halvdelen af morgenmadsprodukterne i en ny test ville skulle mærkes med ”spis mindre” eller ”spis mindst”, hvis ernæringsmærket var lov.
Mange morgenmadsprodukter indeholder så meget sukker, at de burde klassificeres som slik.
Mange morgenmadsprodukter indeholder så meget sukker, at de burde klassificeres som slik.
Niels Th. Dahl

De fleste morgenmadsprodukter markedsfører sig selv som en sund og ernæringsrigtig start på dagen.

Men en ny test af 27 morgenmadsprodukter, Forbrugerstyrelsen har foretaget, viser, at det langt fra altid er tilfældet.

17 ud af de 27 produkter indeholder nemlig så meget sukker, at de ville skulle mærkes med "spis mindre" eller "spis mindst", hvis Forbrugerministeriets "spis"-ernæringsmærke var lovpligtigt på alle fødevarer.

Mærket blev aldrig lovpligtigt
Det blev det imidlertid aldrig - og forbrugerminister Carina Christensen (K) arbejder nu bakket op af Socialdemokraterne på at lancere et nyt, frivilligt fællesnordisk ernæringsmærke, der med stor sandsynlighed kun vil give "positiv" mærkning af de sunde fødevarer.

Hvis man indfører en mærkningsordning, der kun har et positivt element, så er der mange forbrugere, der simpelthen aldrig vil støde på et mærke.

Camilla Udsen
Forbrugerpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet

Dermed bliver der ikke mulighed for mærkning af f.eks. de sukkerholdige morgenmadsprodukter - og Forbrugerstyrelsens undersøgelse vækker derfor bekymring både i Forbrugerrådet og blandt politikerne på Christiansborg.

"Vi ved, at utrolig mange morgenmadsprodukter har for meget sukker, og at det er meget få morgenmadsprodukter, der lever op til kriterierne for 'spis mest'. Hvis man indfører en mærkningsordning, der kun har et positivt element, så er der mange forbrugere, der simpelthen aldrig vil støde på et mærke," siger Camilla Udsen, der er fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen stod bag et beslutningsforslag i foråret om at gøre det frivillige "spis mest"-mærke lovpligtigt på alle fødevarer, der sælges i Danmark, som imidlertid i sidste ende ikke kunne samle flertal. Han er ikke overrasket over Forbrugerstyrelsens undersøgelse:

"Lige præcis ved sådan nogle morgenmadsprodukter, der jo faktisk er slik, kunne det spille en rolle med et ernæringsmærke. Hvis ikke man får lavet et ernæringsmærke, som både er obligatorisk, og som indeholder positiv mærkning, så opfanger man slet ikke de her produkter," siger Per Clausen, der vil stille spørgsmål til forbrugerminister Carina Christensen (K) om, hvordan hun vil sikre, at forbrugerne bliver gjort opmærksomme på sukkerindholdet i de forskellige produkter.

S holder fast
Undersøgelsen får imidlertid ikke Socialdemokraterne til at forlange ændringer i den aftale, partiet indgik med regeringen kort før sommerferien. Det var forbrugerordfører Mette Gjerskov (S), der pressede forbrugerministeren til at iværksætte arbejdet for et frivilligt, fællesnordisk mærke - men hun gik også med til detailhandlens krav om, at det kun måtte indeholde positiv mærkning.

"De politiske realiteter var jo sådan, at det var en fællesnordisk ordning, vi kunne få. Og den tror jeg også stadig på. Nu kan forbrugerne jo faktisk få en oplysning om, at 10 af de her 27 testede morgenmadsprodukter er de bedste - og det er da god information. Jeg synes, vi er kommet langt i forhold til i dag, hvor 'spis'-mærket er et hemmeligt mærke," siger Mette Gjerskov.

Forbrugerminister Carina Christensen har ikke ønsket at kommentere undersøgelsen, så længe arbejdet med det nye nordiske mærke er i gang.

Dokumentation

FAKTA:

Forbrugerstyrelsen har testet 27 morgenmadsprodukter.

Syv produkter ville få "spis mest"-mærket
Otte produkter ville få "spis mindre"-mærket
12 produkter ville få "spis mindst"-mærket.

Det er havregryn og de klassiske müsli-produkter uden honningristning, der er de bedste morgenmadsprodukter.
De fleste af produkter som "Guldkorn", "Havrefras", forskellige fuldkornsflager og produkter med chokoladeovertræk, ender med "spis mindre" eller "spis mindst"-mærket.

"Spis mest"-mærket gives til morgenmadsprodukter med op til 5 g fedt pr. 100 gram - heraf højst 1,5 g mættet fedt - højst 10 g sukker pr. 100 g, mindst 6 g kostfibre pr. 100 g, og ikke mere end 400 mg salt pr. 100 g.

"Spis mindre"-mærket gives til morgenmadsprodukter med op til 10 g fedt pr. 100 g - heraf højst 4 g mættet fedt - op til 15 g sukker pr. 100 g og mindst 3 g kostfibre pr. 100 g.

"Spis mindst"-mærket gives til morgenmadsprodukter med mere end 10 g fedt, 4 g mættet fedt, 15 g sukker pr. 100 g og mindre end 3 g kostfiber pr. 100 g.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00