Anmeldelse af 

Ny bog om mordforsøgsdømt sygeplejerske kan ikke anbefales nok

ANMELDELSE: Kristian Corfixen afdækker i ny bog mange interessante perspektiver på, hvordan det kunne ske, at en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus blev dømt for mordforsøg, skriver Torben Mogensen, og kvitterer med seks A’er ud af seks.

Til bogen om den mordforsøgdømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus har forfatteren lavet et grundigt forarbejde, skriver Altingets anmelder.
Til bogen om den mordforsøgdømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus har forfatteren lavet et grundigt forarbejde, skriver Altingets anmelder.Foto: Pressefoto/Lindhardt og Ringhof

Af Torben Mogensen
Tidligere vicedirektør, Hvidovre Hospital, speciallæge i anæstesiologi og formand, Selskab for Medicinsk Prioritering

Journalist Kristian Corfixen har skrevet en fremragende bog om sagen mod den drabstiltale og mordforsøgdømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus.

En frygtelig sag, som rystede hele sundhedssektoren. Hvordan kunne det ske, at en sygeplejerske blev anklaget for en så alvorlig forbrydelse?

Selve starten på sagen er også interessant.

Torben Mogensen
Tidligere vicedirektør, Hvidovre Hospital

Da sagen startede 1. marts 2015, var der sikkert mange, der tænkte: 'Nå, det er nok en ny Plejebosag'.

Dengang blev en plejehjemsassistent anklaget for massemord på et plejehjem under stor medieovervågning, men sagen løb ud i sandet, og plejehjemsassistenten blev aldrig dømt.

På trods af manglende dom fik sagen stor negativ betydning for behandlingen af døende patienter mange år frem.

Men sagen fra Nykøbing Falster løb ikke ud i sandet.

Selvom ingen i dag ved, hvor mange patienter der er døde på grund af forgiftning, er man ikke i tvivl om, at det formentlig er ganske mange, når man læser bogen.

Dette på trods af at der aldrig er fundet håndfaste beviser på sygeplejerskens skyld.

Afdækker interessante perspektiver
Kristian Corfixen har udført et grundigt forarbejde til bogen.

Han har talt med de involverede og gennemgået mængder af rets- og politirapporter. Et forarbejde, der afdækker virkelig mange interessante perspektiver på, hvordan det kunne ske.

Allerede i 2012 var der et dødsfald på hospitalet, som politiet undersøgte. En patient var død, og kroppen indeholdt stesolid og morfin, på trods af at det ikke var ordineret eller nedskrevet givet.

På grund af en regnefejl blev sagen henlagt som en fejlmedicinering. Set i bagklogskabens klare lys var det ikke den klogeste handling.

Allerede på det tidspunkt gik der rygter på afdelingen om sygeplejersken. At der var påfaldende mange dødsfald på hendes vagter.

En kollega blev så bekymret, at hun underrettede sin afdelingssygeplejerske om mistanken. Det førte dog ikke til reaktion.

En manglende handling, der senere bragte afdelingssygeplejersken på anklagebænken.

Jeg tænker på, hvad jeg selv ville have gjort i en tilsvarende situation. Det er nemt at være bagklog.

Men det var en grænseoverskride beskyldning mod en kollega. Alle kan lære ved at reflektere om beskrivelsen i bogen.

Læs også

Påfaldende mangel på tillid til ledelse
Selve starten på sagen er også interessant. En veninde, der også er sygeplejerske, har mistanke til sygeplejersken, men underretter ikke sin ledelse, fordi hun frygter, at det i så fald ikke vil føre til noget.

Derimod leger hun detektiv og underretter sin mand, der er læge på afdelingen. Han underretter så en politimand, som han kender. Også her går man uden om sygehusledelsen.

Der er en påfaldende mangel på tillid til ledelsen på Nykøbing Falster Sygehus. Men spændende er det at læse om. At hospitalsledelsens første indspark i sagen så var en lille hvid løgn, gør jo ikke sagen bedre.

Når man læser personkarakteristikken af sygeplejersken, vækker det hurtigt genklang til lignende sager i udlandet.

En person, der fremhæver sig selv på en unaturlig måde. Elsker akutte situationer, men som også bliver anset som en dygtig fagperson.

Men med hang til ikke helt at holde sig til sandheden i beskrivelsen af sine oplevelser, uddannelser og kompetencer. Hvis man møder en sådan personlighed, skal man nok holde øre og øjne åbne.

Overgår fantasien
Bogen indeholder også glimrende beskrivelser af klikedannelse og konflikter i afdelingen. Forhold, som jeg tror, at alle, der har arbejdet på en hospitalsafdeling, kender til.

Det er også beskrevet, hvor ilde det gik en anklager, da hun kom til at antyde, at det, at sygeplejersker myrder patienter, ikke er nogen totalt ualmindelig begivenhed.

Det fik hende fjernet fra sagen på grund af raseri fra sygeplejerskerne. Anklagerens ord var måske ikke velformulerede, men litteraturen er desværre med hende.

Bogen kan ikke anbefales nok. Med et åbent sind giver den indblik i et sygehus i forfald, men alle vil kunne genkende elementer fra deres egen hverdag.

Det gælder også for dem, som ikke arbejder på et hospital. Menneskelige relationer er nu engang universelle. Dertil kommer, at det er en spændende kriminalhistorie. Virkeligheden overgår som sædvanlig fantasien.

Desværre.

Kristian Corfixen: 'Sygeplejersken - En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager', 320 sider, Lindhardt og Ringhof, 20. marts

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Mogensen

Formand, Lungeforeningen og Rådet for Lægemiddelovervågning, professor, Lanzhou University i Kina
cand.med. (1981), speciallæge i anæstesiologi (1991), dr.med. (1995), b.sc. i filosofi (2012)

0:000:00