Ny europæisk strategi skal sikre nødvendig og billig medicin til alle

SUNDHEDENS INDUSTRI: Belært af manglen på forsyninger under coronakrisen lancerer EU-Kommissionen nu en ambitiøs strategi for udvikling, produktion og prisfastsættelse af lægemidler. Dansk Industri byder satsningen velkommen, men advarer imod forsøg på for megen harmonisering af priser.

Fælles europæiske opkøb af covid-vacciner hos medicinalvirksomheder som Moderna bør inspirere fremtidens sundhedsunion, mener EU-Kommissionen.
Fælles europæiske opkøb af covid-vacciner hos medicinalvirksomheder som Moderna bør inspirere fremtidens sundhedsunion, mener EU-Kommissionen.Foto: Moderna Inc/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Det, vi har gjort på sundhedsområdet det seneste års tid, er nærmest et lille mirakel. Vi foretager os ting, der ville have været umulige for 5-10 år siden.

Margaritis Schinas
Næstformand i EU-Kommissionen

BRUXELLES: Hvis der er én ting, som coronakrisen har udstillet for Europa, så er det sårbarheden ved at være for afhængig af lægemidler og medicinsk udstyr leveret fra andre steder i verden.

Frygten for ikke at kunne beskytte de europæiske samfunds sundhedssystemer og behandle alle, der har behov for det, har åbnet for en ny udvikling af det europæiske samarbejde.

”Vi ønsker aldrig mere at se den slags problemer, som vi stod over for i de første uger af pandemien. Aldrig mere,” siger Margaritis Schinas, næstformand i EU-Kommissionen, der onsdag præsenterede en ny lægemiddelstrategi for Europa.

Dokumentation

EUROPAS MEDICINALINDUSTRI

  • 275 milliarder kroner investeret i forskning sidste år. 
  • 820 milliarder kroner overskud i handelsbalancen. 
  • 800.000 jobs i selve sektoren.
  • 60 nye lægemidler EU-godkendt hvert år.

Kilde: EU-Kommissionen


0:000:00