Ny måling: Sundhed og økonomi tager et hop på vælgernes dagsorden

MÅLING: Sundhed og styring af dansk økonomi tager et hop op på vælgernes dagsorden, mens klimaet tager et dyk. Spillereglerne i dansk politik er blevet ændret af coronakrisen, vurderer Altingets politiske kommentator.

Midt i coronakrisen synes klimavalget længe siden.

Nu er det suverænt sundhed, der er det vigtigste tema for vælgerne, mens styring af dansk økonomi er steget kraftigt, og klima og miljø er faldet brat siden folketingsvalget sidste år.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Ifølge målinger svarer 20 procent af danskerne, at sundhed er det vigtigste, politikerne skal tage sig af. Imens deler den grønne dagsorden og økonomi andenpladsen med 12 procent til hver.

Ved valget i maj sidste år lå klima og miljø i toppen med 20 procent, hospitaler og sundhed fik 17 procent, og styring af dansk økonomi var der fem procent, der mente var vigtigst.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, afspejler målingen, at coronakrisen har rykket rundt på prioriteterne.

"Sundhed er lige nu det altoverskyggende tema, så det er ikke overraskende, at det er nummer et. Men det er opsigtsvækkende, at økonomi er steget så meget, for det er et tema, vælgerne helst ser kører af sig selv og kun giver så høj opmærksomhed, hvis der er krise," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Det afspejler så også vælgernes mindre fokus på klima og miljø. Det er klart, at vælgerne vil have mindre forståelse for omsiggribende klimatiltag nu end for et år siden."

(Artiklen fortsætter under graf)

Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, er en af dem, der mener, at coronakrisen bør få politikerne til at genoverveje klimaambitionerne.

Helt konkret foreslår Dansk Folkeparti, at klimamålet i 2030 skal sænkes fra 70 procent reduktion af drivhusgasserne til 60 procent. Og det har partiet meddelt klimaminister Dan Jørgensen.

"Jeg synes, målingen afspejler en helt naturlig og fornuftig prioritering hos vælgerne," siger Messerschmidt og tilføjer:

"Det er klart, at i en krisetid, der handler det om at få styr på sundheden og have øje på, at økonomien hænger sammen. Danmark er i dag i en helt anden økonomisk forfatning end for bare en måned siden. Det bliver man nødt til at tage bestik af."

Partier står fast
Hos Socialdemokratiet holder man nu fast i de 70 procent fra aftalen om klimaloven, selv om de 60 procent var partiets eget forslag for under et år siden.

"I den nuværende situation er det selvfølgelig helt naturligt, at det, der fylder hos danskerne, er spørgsmål om sundhed og økonomi. Men coronakrisen får ikke klimakrisen til at forsvinde," skriver klimaordfører Anne Paulin i en kommentar.

Også SF og Enhedslisten mener ikke, at coronakrisen eller vælgernes ændrede prioritering skal få politikerne til at "ryste på hånden" i forhold til klimamålet.

"Det vil være uansvarligt at sænke klimaambitionerne og bare udskyde handling. Selvfølgelig fylder økonomi og sundhed meget lige nu, men man kan godt håndtere flere politiske sager samtidigt," siger klimaordfører i SF, Signe Munk, der får opbakning fra Enhedslisten:

"Jeg synes, det er deprimerende, hvis nogen bruger coronakrisen som en undskyldning for ikke at ville gøre noget ved klimaet. Det lader også til kun at være Dansk Folkeparti, der har travlt med retræte," siger Enhedslistens Mai Villadsen.

Dilemma for Mette Frederiksen
Ifølge politisk kommentator Erik Holstein kan coronakrisen og vælgernes nye prioritering dog hurtigt sætte Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen (S) i et dilemma.

"Helt akut skal der holdes liv i dansk økonomi, men Mette Frederiksen er også forpligtet til at sætte fart på klimatiltag af klimaloven. Det bliver vanskeligere nu kun at gøre noget for klimaet, hvis forslagene ikke samtidig også indeholder en form for hjælp til dansk økonomi eller arbejdspladser," siger han.

Holstein vurderer derfor også, at forårets store klimahandlingsplaner – trods en eventuel grøn hjælpepakke – vil blive udskudt, indtil der er et bedre overblik over konsekvenserne af coronakrisen.

"Det er i hvert fald mainstreamholdningen i Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Lige nu er der en ekstrem opmærksomhed på dansk økonomi og en bred konsensus om, at coronakrisen har ændret spillereglerne," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Alle kan se, at forudsætningerne i dansk økonomi pludselig er nogle helt andre end for bare nogle måneder siden. På den baggrund er det heller ikke uden risici, hvis nogle af regeringens støttepartier kaster sig ud i et grønt opgør med Socialdemokratiet."

Forrige artikel Aktører: Coronakrisen skærper behovet for at tale om døden med svækkede ældre Aktører: Coronakrisen skærper behovet for at tale om døden med svækkede ældre Næste artikel FOA: Isolation og ensomhed hos ældre er trist, men besøgsforbud er afgørende FOA: Isolation og ensomhed hos ældre er trist, men besøgsforbud er afgørende