Ny rapport dokumenterer fortsat stor social ulighed i sundhed

ULIGHED: Der er social ulighed i sundhed på stort set alle områder i Danmark, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Politikerne skal prioritere en tidlig indsats og strukturel forebyggelse, mener sundhedsprofessor.

Langt flere børn af højtuddannede forældre gennemfører børnevaccinationsprogrammet i forhold til børn af forældre, der kun har gennemført grundskolen.
Langt flere børn af højtuddannede forældre gennemfører børnevaccinationsprogrammet i forhold til børn af forældre, der kun har gennemført grundskolen.Foto: Martin Ballund/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hvis politikerne ville gribe ind over for risikofaktorer som rygning og høj vægt, for eksempel med afgiftspolitik, ville det have stor betydning.

Signild Vallgårda
Professor

Personer med kortere uddannelse er mere syge, har værre sygdomsforløb og dør tidligere end højtuddannede. 

Det dokumenterer en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Uligheden viser sig i forekomsten af en lang række risikofaktorer - fra rygning og overvægt til dårlig mental sundhed og multisundhed. Men også i forbindelse med kontakten med sundhedsvæsenet, for eksempel i forhold til deltagelse i screeningsprogrammer.

Dokumentation

Om rapporten:

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag statusrapporten ”Social ulighed i sundhed og sygdom – udviklingen i Danmark i perioden 2010-2017.” Den indeholder analyser af 67 indikatorer, der er blevet krydset med befolkningens uddannelsesbaggrund.

Rapporten er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Statens Institut for Folkesundhed (SIF), med bistand fra Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe i social ulighed i sundhed. 

Den 2. september udgiver Sundhedsstyrelsen desuden rapporten ”Indsatser mod ulighed i sundhed”, udarbejdet af Institut for Folkesund­hedsvidenskab, Københavns Universitet. 


0:000:00