Psykiatri-retningslinjer under skarp kritik

PSYKIATRI: De nye anbefalinger, der skal sikre bedre behandling af 70.000 psykisk syge alkoholikere, lider hårdt under manglende evidens på området, kritiserer psykiatere og myndigheder. Sundhedsstyrelsen selv efterlyser nye tiltag og mere forskning. 

Hver anden alkoholiker er psykisk syg. Sundhedsstyrelsen foreslår i ny national retningslinje for behandling og udredning af netop krydsfeltet mellem alkoholafhængighed og psykisk sygdom at se mod norsk kompetencecenter på området.
Hver anden alkoholiker er psykisk syg. Sundhedsstyrelsen foreslår i ny national retningslinje for behandling og udredning af netop krydsfeltet mellem alkoholafhængighed og psykisk sygdom at se mod norsk kompetencecenter på området.Foto: colourbox.com

Både kompetenceunderskud og evidensunderskud peger i samme negative retning. Nemlig at det her er et underprioriteret område, som virkelig burde udvikles, fordi det koster uendelig meget samfundsøkonomisk,

Torsten Bjørn Jacobsen
Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab
Fakta
  • Sundhedsstyrelsen udarbejder i disse år 47 nationale kliniske retningslinjer (NKR), der skal sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet. Det betyder blandt andet at gøre anbefalingerne til en del af undervisningen for læger, psykiatere og alkoholbehandlere.
  • Der er afsat i alt 80 millioner kr. på Finansloven til at udarbejde retningslinjerne. Opgaven varetages af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med eksperter på de specifikke områder. Retningslinjerne offentliggøres løbende på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, og de sidste forventes at være færdige medio 2016.

Af Tine Toft Jørgensen

Der har i årevis været behov for retningslinjer for behandling af de 70.000 mennesker, der oven i et alkoholmisbrug kæmper med en psykisk lidelse.

Derfor bliver det budt velkommen i kommuner og regioner, at den slags dobbeltproblemer skal behandles ud fra de nye nationale anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Men ifølge både KL og Dansk Psykiatrisk Selskab lever videnskaben bag retningslinjerne slet ikke op til internationale standarder for forskning.

0:000:00