Nyt EU handlingprogram for folkesundhed

Lars Barfoed og Lars Løkke Rasmussen tager hinanden i hånden og drager til Bruxelles i denne uge. Det sker i forbindelse med rådsmødet, hvor et fælles program for folkesundheds- og forbrugerområdet skal drøftes. Der er delte meninger om nytten af en sammenlægning.
Rikke Sønder Larsen
Lars Barfoed og Lars Løkke Rasmussen tager hinanden i hånden og drager til Bruxelles i denne uge. Det sker i forbindelse med Rådsmødet, hvor et program for folkesundheds- og forbrugerområdet skal drøftes. Drøftelsen sker som en åben debat på baggrund af et spørgsmålspapir fra formandskabet, der forventes koncentreret om sundhedsdelen af forslaget.

Opfyldelsen af de fælles mål samt de specifikke mål på sundheds- og forbrugerområdet skal ske ved direkte eller indirekte gennemførelse fortaget af Kommissionen på centralt grundlag og i samarbejde med internationale organisationer som eksempelvis WHO, Europarådet og OECD.

EU-specialudvalget for Sundhedsspørgsmål og EU-specialudvalget for Forbrugerbeskyttelse har fået forelagt sagen i forbindelse med Rådsmødet den 3.juni 2005, hvilket har medført følgende bemærkninger:

Forbrugerrådet: Forslaget bør også forholde sig til områder hvor den enkelte borger faktisk har en valgmulighed, men alligevel udsætter sig for risici som for eksempel på tobaksområdet. Forbrugerrådet ser det som positivt at de to programmer lægges sammen. Endvidere støttes den nye specifikke målsætning om en forbedring af effektiviteten i de nationale sundhedssystemer.

Dokumentation
Programmets målsætning er:

  • Beskyttelse af borgerne mod risici og trusler, der er uden for det enkelte menneskes kontrol.
  • Forøgelse af borgernes muligheder for at tage bedre beslutninger vedrørende deres sundhed og frihed.
  • Integration af sundheds- og forbrugerpolitikkens målsætninger.

    En del af programmet er at forbedre kommunikationen med EU´ s borgere på sundheds og forbrugerområdet gennem en række instrumenter.

    Specifikke målsætninger på sundhedsområdet:

  • Beskyttelse af borgerne mod sundhedstrusler: Specifik overvågning og kontrol af sundhedstrusler samt reaktion overfor sundhedstrusler.
  • Fremme politikker der fører til en sundere livsstil.
  • Bidrage til begrænsning af de mest byrdefulde sygdomme: Der skal som noget nyt ydes en indsats mod specifikke byrdefulde sygdomme i det omfang et EU-samarbejde kan tilføre nationale indsatser en merværdi. Det drejer sig om psykiske sygdomme, cancer, hjerte-karsygdomme og sjældne sygdomme.
  • Forbedring af effektiviteten i sundhedssystemer.

    Specifikke målsætninger på forbrugerområdet:

  • Bedre forståelse af forbrugerne og markederne.
  • Bedre forbrugerbeskyttelseslovgivning.
  • Bedre håndhævelse, overvågning og klagemuligheder.
  • Bedre informerede, uddannede og ansvarlige forbrugere.<

  • Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00