Økonomiaftale skærper strid mellem tandlæger og regioner

TANDPLEJE: Der var ingen penge til tandlægeområdet i den nye økonomiaftale mellem regionerne og regeringen. Til gengæld står regeringen nu bag regionernes hårde linje mod Tandlægeforeningen.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

300 millioner kroner til tandlægeområdet var et af punkterne på regionernes ønskeliste i forhandlingerne med regeringen om deres økonomi for 2018.

Men da økonomiaftalen landede i sidste uge var det uden så meget som én ekstra krone til tænderne.

Derimod blev regionsformand Bent Hansens og regionernes hårde linje over for tandlægerne trukket endnu hårdere op - nu med opbakning til regeringen. Budskabet til Tandlægeforeningen i økonomiaftalen er klart:

Dokumentation

Det står der om tandlægeområdet i økonomiaftalen
Parterne konstaterer, at der er sket en utilsigtet vækst i regionernes udgifter til tandlægehjælp. Parterne er enige om, at der er behov for at intensivere dialogen med Tandlægeforeningen med henblik på, at udgifterne hurtigst muligt tilpasses den samlede økonomiske ramme og de bagvedliggende økonomiske forudsætninger, der er aftalt i overenskomsten.

Sundhedsstyrelsen har i maj 2017 offentliggjort måltal for inddeling af borgerne efter tandsundhed (rød, gul og grøn kategori), der viser, at tandlægerne kategoriserer markant færre borgere i grøn kategori (god tandsundhed) end tilsigtet. Evalueringen af den nationale kliniske retningslinje for fastlæggelse af intervaller mellem diagnostiske undersøgelser i efteråret 2017 vil have fokus på implementeringsgraden og omsætningen af retningslinjen i tandlægepraksis. Parterne vil forpligte Tandlægeforeningen på, at retningslinjen og måltallene efterleves. Regeringen og Danske Regioner er enige om, at det er afgørende at opnå bedre økonomiske styringsredskaber, der giver regionerne budgetsikkerhed i de kommende overenskomstforhandlinger med Tandlægeforeningen.

Kilde: Aftale om regionernes økonomi for 2018


0:000:00