Debat

Overlægeforeningen klar med visionspapir: Fagligheden og hensynet til patienterne er under pres

Overlægerne vil med visionspapir fastslå, at alle patienter skal have den bedst mulige behandling. Men det kræver, at kvalitet og faglighed er fundamentet for sygehusenes indsats, skriver Lisbeth Lintz.

Styringen af sygehusene og hospitalerne har undergået forandringer. Fra stort fagligt råderum til lederne til en stigende politisk og administrativ detailstyring fra regionsledelser og Christiansborg, skriver Lisbeth Lintz.
Styringen af sygehusene og hospitalerne har undergået forandringer. Fra stort fagligt råderum til lederne til en stigende politisk og administrativ detailstyring fra regionsledelser og Christiansborg, skriver Lisbeth Lintz.Foto: Joakim Rode/Overlægeforeningen
Lisbeth Lintz Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her Jensen er en frisk mand på 93 år. Livskvaliteten er høj, og det eneste, som for alvor plager ham, er vandladningen.

I dag kan speciallægerne på hospitalet fjerne problemet med en avanceret robotoperation af prostata. Skulle det vise sig, at han har kræft, findes der i dag medicinsk behandling, som kan sikre flere gode leveår.

Alt dette ville have været umuligt for få årtier siden. Og Jensen er blot en af mange danskere, som takket været sygehusenes faglige og teknologiske fremskridt overvinder sygdomme, som man før i tiden døde af.

Den udvikling skal vi styrke. Det er baggrunden for, at Overlægeforeningen har fremlagt et nyt visionspapir, 'Fremtidens overlæge'.

Og det er derfor, at vi i overlægernes nye overenskomst med regionerne styrker den lægelige ledelse på afdelingerne. Den er afgørende for, at vi som overlæger kan vende udviklingen.

Stigende politisk styring fra Christiansborg
I 'Fremtidens overlæge' slår vi fast, at alle patienter har ret til den bedst mulige behandling præcis som her Jensen.

Gennem de sidste årtier har styringen af sygehusene og hospitalerne undergået store forandringer. Fra stort fagligt råderum til lederne til en stigende politisk og administrativ detailstyring

Lisbeth Lintz
Formand for Overlægeforeningen

Men det kræver, at kvalitet og faglighed er fundamentet for sygehusenes indsats. Vi skal sikre høj kvalitet i behandlingen af alle patienter gennem forskning og udvikling af bedre behandlinger.

Vi skal bidrage til et godt arbejdsmiljø og solid uddannelse af fremtidens læger. Vi skal sikre sammenhæng som patientansvarlig læge, vi skal forebygge sygdom, kommunikere om sundhed og understøtte det nære og sammenhængende sundhedsvæsen.

Meget af det lyder måske som en selvfølge, men er det desværre ikke. Gennem de sidste årtier har styringen af sygehusene og hospitalerne undergået store forandringer. Fra stort fagligt råderum til lederne til en stigende politisk og administrativ detailstyring fra regionsledelser og Christiansborg.

Vi kan ikke udrette mirakler
Det er ikke mærkeligt, når man tænker på, hvor stor betydning sygdom har på den politiske dagsorden.

Det anerkender vi fuldt ud i Overlægeforeningen. Derfor skriver vi i visionspapiret, at overlægerne arbejder loyalt for at skabe det bedst mulige sundhedsvæsen på baggrund af de politiske beslutninger.

Men vi kan ikke udrette mirakler. I hverdagen på sygehusafdelingerne står vi med et svært dilemma. Vi skal imødekomme et hastigt voksende behov for udredning og behandling, men økonomien vokser ikke i samme omfang som behov og muligheder. Samtidig udgør manglen på speciallæger en flaskehals i en række specialer. 

Ofte ender prioriteringen hos den enkelte overlæge. Mange klarer udfordringen ved at arbejde en time eller tre ekstra om dagen, men det er ikke en bæredygtig løsning.

Gennem de sidste årtier har styringen af sygehusene og hospitalerne undergået store forandringer. Fra stort fagligt råderum til lederne til en stigende politisk og administrativ detailstyring

Lisbeth Lintz
Formand for Overlægeforeningen

Det er en af forklaringerne på, at vi ser flere tegn på resignation blandt overlæger, som oplever, at ønsket om at give den bedst mulige behandling må vige til fordel for firkantede produktionskrav.

Ny overenskomst vil spille vigtig rolle
Men resignation bringer os ingen vegne. Vi har som overlæger og lægelige ledere en forpligtelse til at ranke ryggen og gøre noget ved problemerne. Her kommer den nye overenskomst med regionerne til at spille en vigtig rolle.  

Gennem de sidste 20 år er den lægelige ledelse i sygehusenes maskinrum – afdelingerne – blevet udfordret af sygehuslukninger og centralisering.

Den har ført til kæmpeafdelinger, uden at ledelsen er blevet oprustet. Det er en af grundene til, at mange overlæger oplever, at fagligheden og hensynet til patienter er under pres, simpelthen fordi der har manglet kræfter til at sætte en retning for afdelingernes indsats.

Med OK21 indfører vi en ny stillingsstruktur med en stærkere lægelig ledelse. Det giver os nye handlemuligheder. Vi skal bruge ledelsen til at udvikle bedre og mere effektive behandlinger og nye organisationsformer, der sikrer samarbejdet både på sygehuset og med det nære sundhedsvæsen. På den måde kan vi bidrage til at højne kvalitet og sammenhæng i behandlingen her og nu.

Derfor er visionspapiret ikke kun en opfordring til politikerne om at sikre bedre rammer for sundhedsvæsenet, men i lige så høj grad en opfordring til overlægerne om at bruge ledelsesopgaven til at sætte en ny retning for sundhedsvæsenet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00