Patienter ikke oplyst om farlige hofter

RISIKO: Patienter er ikke blevet informeret om dokumenteret fare ved indopererede hofteproteser. Medicoindustrien efterlyser strammere regler for medicinsk udstyr.
Knap 600 hoftepatienter har siden 2005 fået indopereret en kustig hofte af mærket ASR. I august 2010 trak producenten, DePuy, protesen fra markedet, da det har vist sig, at de udskiller skadelige metalpartikler, der kan ødelægge væv og knogler. Mange patienter er dog endnu ikke blevet informeret om denne fare.

I 2010 overlod Lægemiddelstyrelsen det til lægerne at informere patienterne med den særlige type hofteprotese og indkalde dem til ekstra kontrol. Ifølge DR's program Kontant er mange patienter dog stadig ikke vidende om risiciene ved protesen.

Regionshospitalet i Silkeborg er det hospital, der har indsat flest proteser af mærket ASR. Ledende overlæge Søren Mikkelsen er i dag ærgerlig over ikke at have opdaget faren ved protesen før 2010, da det havde sparet arbejde og nervøsitet hos patienterne. Han udtaler til Kontant:

"Hvis vi gik ud, om jeg så må sige, på hvert vejkryds og råbte, at den protese er farlig, så ville der være en meget stor del af patienter i det hele taget, som ville være blevet nervøse."

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00