Patienter: Overdreven databeskyttelse skader patienterne

ADVARSEL: Politikerne skal passe alvorligt på med at stramme reglerne for brug af patient-data fra de praktiserende læger. Patienterne kan nemt blive taberne i form af færre forbedringer af behandlingerne, lyder det fra Danske Patienter. Sundhedsministeren er glad for meldingen.

Den omfattende indsamling af behandlingsdata fra de praktiserende læger er et unikt redskab for lægerne selv og forskere  - alt sammen til at forbedre sygdomsbehandlingen. Hvis politikerne eller myndighederne strammer reglerne for meget, så kan det på sigt få alvorlige konsekvenser for patienterne.

Det er essensen af den advarsel som Danske Patienter sender til politikerne. Advarslen kommer efter, at Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD) på ubestemt tid ikke modtager data om de sygdomme og behandlinger, som praktiserende læger registrerer hos alle deres patienter. Der er også et midlertidigt stop for, at de indsamlede data bliver overført til patienternes profiler på sundhed.dk.

Adgangen til lægernes data er stoppet, efter flere eksperter i P1’s orientering har vurderet, at det er et brud med de gældende regler på området i forhold til patienternes privatliv og databeskyttelse.

Login