Debat

Perspektivløse udspil på sundhedsområdet

DEBAT: Finanslovforslaget har alt for lidt fokus på udviklingen af patientbehandlingen, skriver Peter Schwarz, formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber.
Peter Schwarz, formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber.
Peter Schwarz, formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber.
Bayar Tarik Fattah

Jeg studerer idræt på Københavns Universitet. Jeg er tilknyttet Altinget | Sundhed og Altinget | Transport.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I regeringens forslag til finanslov er der både intentioner og penge til en række nye tiltag i regioner og kommuner, men fokus er helt overvejende på driften og ikke på udviklingen af patientbehandlingen.

Peter Schwarz
Formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber
Af Peter Schwarz
Formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber

Sundhedsordførerne fra Folketingets partier beskrev i Altinget.dk i sidste uge deres prioriteter for den kommende politiske sæson. Det er nedslående læsning for deltagerne i den forskning, som er basis for udviklingen af nye og bedre behandlingsformer i sundhedsvæsenet.

Det er den medicinske forskning der er årsag til, at vi i dag er langt bedre til at behandle store sygdomme som kræft og hjerte-kar-lidelser. Uden forskning ingen fremskridt i behandlingsmuligheder og -kvalitet. Det er også en kendsgerning, at de sygehuse, hvor der forskes, leverer den bedste kvalitet. Derfor er det forstemmende, at udmeldingerne fra det politiske niveau her ved indgangen til det nye folketingsår ikke nævner forskningen med et ord. Der tales meget om lighed og opprioritering på psykiatriområdet, men intet om forskning.

I regeringens forslag til finanslov er der både intentioner og penge til en række nye tiltag i regioner og kommuner, men fokus er helt overvejende på driften og ikke på udviklingen af patientbehandlingen. Det anføres kort, at forskning bidrager til bedre sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Dette kan LVS kun være enig i. Det er forskningen, som har været med til at bringe dele af den danske sundhedssektor og vores medicinalindustri i verdensklasse.

Alligevel lægger forslaget til finanslov op til en samlet besparelse på flere hundrede millioner på de offentlige bevillinger til forskning, og det betyder i bedste fald en stagnation i sundhedsforskningen. Det kan ikke siges ofte nok, at det sker på et tidspunkt, hvor en stor gruppe lande satser helt anderledes på forskning i almindelighed og sundhedsforskning i særdeleshed, og derfor stormer frem på vores bekostning. Det hænger også dårligt sammen med regeringens gentagne erklæringer om, at det nu er på tide ikke blot at se på volumen i behandlingerne, men også på kvaliteten af det vi tilbyder vores patienter. Den kvalitet er afhængig af den fremdrift, som forskningen leverer.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00