Debat

Pharmadanmark: Fleksibel opgaveløsning vil lette presset i sundhedsvæsenet

Siloopdelingen blandt sundhedsvæsenets faggrupper skal mindskes. Det kan være løsningen på den store personalemangel og gavne sundhedsvæsenet i det lange løb, skriver Rikke Løvig Simonsen.

Farmaceuter skal tænkes ind i almen praksis for at aflaste læger og sygeplejersker, skriver Rikke Løvig Simonsen.
Farmaceuter skal tænkes ind i almen praksis for at aflaste læger og sygeplejersker, skriver Rikke Løvig Simonsen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rikke Løvig Simonsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mangel på sygeplejersker betyder, at hospitaler i øjeblikket ser sig nødsaget til at ansætte andre faggrupper i stedet for sygeplejersker til at varetage deres arbejdsopgaver.

Desperationen er nok forståelig, men det er uholdbart, idet de pågældende medarbejdere naturligvis kommer til at mangle andre steder. Derfor er der behov for andre måder at løse ikke alene sygehusenes presserende personalemangel på, men hele sundhedsvæsenets.

Et af svarene ligger i øget samarbejde mellem de forskellige faggrupper og dermed også en mere fleksibel opgaveløsning.

Fremtiden kræver man ryster posen
Fremfor alt må man gøre sig klart, at ingen af de kvalificerede og dygtige faggrupper kan løse de udfordringer alene, som sundhedsvæsenet står over for i de kommende år. Derfor skal vi væk fra at tale om, hvad hver enkelt faggruppe kan, og hen til at tale om, hvad de kan sammen.

Vi skal i fremtiden kunne håndtere flere ældre og kronikere, og det kræver en anderledes organisering i sundhedsvæsenet, og at man stopper med at pålægge nogle få faggrupper flere og flere opgaver. Brug af en større palette af sundhedsfaglige grupper kan tilføre værdi i sundhedsvæsenet og skabe bedre patientbehandling.

Fremfor alt må man gøre sig klart, at ingen af de kvalificerede og dygtige faggrupper kan løse de udfordringer alene, som sundhedsvæsenet står over for i de kommende år

Rikke Løvig Simonsen
Formand for Pharmadanmark

Det kan godt lade sig gøre. I håndteringen af COVID-19 springer det i øjnene, at mange forskellige fagligheder er inddraget, for eksempel læger i primærsektor og på hospital, sygeplejersker, farmaceuter, farmakonomer, bioanalytikere, ergo- og fysioterapeuter og social- og sundhedsassistenter. På tværs af det danske sundhedsvæsen har man hjulpet hinanden, gnidningsløst fordelt opgaverne og løst dem i fællesskab.

De forskellige faggrupper har på den måde fået endnu bedre forståelse af, hvad de andre, hver især, kan fagligt. Det bør vi bruge til at gøre siloopdelingen i sundhedsvæsenet mindre udtalt fremover og til at øge samarbejdet mellem faggrupperne.

Det vil ikke løse personalemanglen her og nu, men det vil lette presset på sygehusene og det øvrige sundhedsvæsen, hvis alle bruger deres kompetencer fuldt ud, og hvis alle bidrager der, hvor de gør mest gavn.

Læs også

En lavthængende frugt

Som repræsentant for specialister i life science ser jeg behandlingen med medicin som en lavthængende frugt.

Allerede i dag bidrager farmaceuter og farmakonomer på mange sygehusafdelinger til at løse opgaver med fokus på medicin – lige fra ophældning af medicin, til gennemgang og optimering af den medicinske behandling og til opdatering af Fælles Medicinkort (FMK).

På den måde frigives tid til læger og sygeplejersker. Tid der kan bruges til patienten. Det bør udbredes mere.

Allerede i dag bidrager farmaceuter og farmakonomer på mange sygehusafdelinger til at løse opgaver med fokus på medicin

Rikke Løvig Simonsen
Formand for Pharmadanmark

Ser man uden for sygehusene, gælder det samme. Opbygningen af et velfungerende nært og sammenhængende sundhedsvæsen kræver, at de faglige ressourcer bliver udnyttet optimalt – og der skal samarbejdes på tværs af både sektorer og faggrupper.

Kan skabe mindre ulighed i sundhed
For eksempel kan man tænke farmaceuter fast ind i almen praksis i form af et regionalt tilbud, hvor lægerne kan få hjælp til at gennemgå medicinen på udvalgte borgere. Udover at frigive tid for lægerne vil det øge medicinforståelsen hos borgerne og medicinkompetencerne i sundhedsvæsenet.

På den måde kan det medvirke til at skabe mindre ulighed i sundhed, samt reducere medicinfejl og medicinrelaterede indlæggelser.

Langt størstedelen af den medicin, der udskrives, kommer fra almen praksis, og det er omdrejningspunktet og indgangen til sundhedsvæsenet for langt de fleste. Derfor vil brug af lægemiddeleksperter i almen praksis virkelig kunne gøre en forskel her.

Statsminister Mette Frederiksen har netop annonceret, at regeringen inden længe kommer med et sundhedsudspil. 

En kommende sundhedsreform vil forhåbentligt afspejle, at udnyttelse af alle kompetencer i sundhedsvæsenet er afgørende for at lykkes med at skabe et moderne og effektivt sundhedsvæsen.

Når vi tænker på tværs af faggrænser, kan vi skabe et sundhedsvæsen med nærhed, sammenhæng og lige adgang til de bedste og mest effektive behandlinger. Et sundhedsvæsen hvor rammerne og ambitionere er til stede for ikke mindst at gøre særligt kronikeres og multisyges behandling med medicin bedre og mere sikker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Løvig Simonsen

Regionsapoteker, Region Hovedstaden
farmaceut (Farmaceutisk Højskole)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00