PLO: OECD-kritik er ensidig

RAPPORT: Både Danske Regioner og sundhedsministeren ser OECD-rapport som en bekræftelse på, at regionerne har stillet relevante krav til de sammenbrudte forhandlinger med de praktiserende læger. PLO mener, OECD-kritik er ensidig.
OECD har stor ros til de praktiserende læger, men fremhæver almen praksis som et særligt bekymringsområde i Danmark på grund af manglende modernisering.
OECD har stor ros til de praktiserende læger, men fremhæver almen praksis som et særligt bekymringsområde i Danmark på grund af manglende modernisering. Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
OECD-rapporten anbefaler blandt andet:
  • En national vision for, hvordan praksissektoren skal udvikle sig over de næste 5 til ti år. Særligt fokus på sammenhæng i behandlingen.
  • At myndighederne finder en balance mellem at stille krav og opstille incitamenter til, at de praktiserende læger omstiller sig.
  • Nationale forløbsprogrammer og vejledninger i almen praksis. For at få dem overholdt kan både bruges økonomiske gulerødder og sanktioner.
  • De praktiserende læger skal lokkes væk fra enkeltmands-praksis.
Store dele af OECD's kritik af almen praksis skyldes, at endnu et hold eksperter har viderebragt regionernes version af virkeligheden uden at lytte til PLO. Det fastslår PLO-formand Henrik Dibbern oven på offentliggørelsen af OECD's rapport om kvalitetsudviklingen i det danske sundhedsvæsen.

"OECD har fravalgt at tale med os. Derfor har regionerne fået lov til at give deres version af sandheden om almen praksis. Regionerne har uhindret kunne fortælle, hvor vanskelige de mener at vi er at samarbejde med," siger Henrik Dibbern.

Rapport: Almen praksis er vigtig
OECD-rapporten, der i sin fulde længde blev offentliggjort 30. april, slår fast, at almen praksis i Danmark hidtil har været meget velfungerende og har meget tilfredse patienter.

Men reformer og effektiviseringskrav er gledet uden om de praktiserende læger, fastslår rapporten, der ellers er meget rosende over for det danske sundhedsvæsen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00