Politikere undrer sig over omskrevet tandlægerapport

TANDPLEJE: Sundhedsordførerne Kirsten Normann Andersen (SF) og Pernille Schnoor (ALT) vil have klarhed over, om Sundhedsstyrelsen har ændret i en evaluering af tandlægeområdet efter pres fra Sundhedsministeriet og Danske Regioner.

Foto: /ritzau/Keld Navntoft
Lise-Lotte Skjoldan

Har Sundhedsstyrelsen under indflydelse fra Sundhedsministeriet og Danske Regioner ændret i evalueringen af tandlægeområdet, så konklusionen gik fra at rose tandlægerne til at give et mere negativt billede af deres brug af de kliniske retningslinjer?

Det vil to sundhedsordførere i Folketinget nu have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til at svare på, efter der i en artikel i Tandlægebladet er sat spørgsmålstegn ved processen omkring offentliggørelsen af rapporten.

"Jeg bliver nødt til at spørge ministeren om, om det holder stik, at der er pågået et bevidst forsøg på at udpege den ene part som skurk," siger Kirsten Normann Andersen (SF), der har stillet tre udvalgsspørgsmål om sagen.

Dokumentation

Om Sundhedsstyrelsens rapport
Evalueringen af rød-gul-grøn-systemet har været en af omdrejningspunkterne for de overenskomstforhandlinger mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner, som brød sammen i slutningen af februar. Læs rapporten her.

Straks efter kollapset i overenskomstforhandlingerne stod samtlige af Folketingets partier klar med en politisk aftale om tandlægeområdet. Den ene del af den politiske aftale omhandler et hastelovindgreb, der skal fremsættes og behandles i maj, og som træder i kraft 1. juni, når overenskomsten ophører.

Men derudover vil folketingspartierne også sætte gang i en grundig gennemgang af hele tandplejeområdet med det formål at finde helt nye modeller for voksentandplejen.

Politisk aftale om voksentandplejen
Et enigt Folketing bestående af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF har indgået en politisk aftale om at igangsætte et arbejde, der skal finde frem til en ny model for voksentandplejen i Danmark.

Partierne er enige om at igangsætte et arbejde, der skal undersøge modeller for voksentandplejen, som kan:

  • understøtte og udbygge den gode og tværfaglige forebyggelsesindsats i Danmark
  • understøtte bedre overgange mellem børne- og ungetandplejen og voksentandplejen
  • understøtte social lighed i tandsundhed
  • understøtte lavere og mere rimelige priser i tandplejen.

Læs hele aftalen her


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00