Politikerne burde handle mere og snakke mindre

INTERVIEW: Forskere har netop blåstemplet hans skolemadsfirma som et sundt tilbud. Det glæder selvfølgelig Jan Michelsen, men politikernes vægelsind omkring skolemad er en hindring for, at der kommer flere virksomheder som hans og mere sund mad i skolekantinerne, mener han.

Når politikerne sender deres blålys op i luften, giver det altså grus i maskineriet for os andre.

Jan Michelsen
Indehaver af 1-2-3 skolemad
Fakta
  • 1-2-3 skolemad er etableret i 2004.

  • Bag firmaet står ægteparret Pil Ammundsen, der har en baggrund som skoleleder, og Jan Michelsen, som er autodidakt kok og i en årrække har arbejdet med mad på skoler og daginstitutioner i Københavns Kommune.

  • Grundideen bag 1-2-3 skolemad er elevinddragelse. Derfor er det heller ikke kun en sund menu, skolerne køber, når de inviterer 1-2-3 skolemad indenfor i skolekantinen. Det er alfa omega, at eleverne selv inddrages i driften og får ansvar for, at skoleboden fungerer. Derfor har 1-2-3 også udviklet en rækkeundervisningsmaterialer, der relaterer sig til sundhed og livsstil.

  • Kilde: 1-2-3 skolemad
    For tiden står menuen bl.a. på laks og pasta med grøn sovs til 20 kr. og gulerodsstave med tzatziki til 8 kr. på skoler i Ballerup, Høje Taastrup, Odense og Vejle, der har elevdrevne skoleboder efter firmaet 1-2-3 skolemads model.

    Bag det lille private skolemadsfirma står ægteparret Jan Michelsen og Pil Ammundsen.

    For godt halvandet år siden sagde de deres job op og kastede sig over deres fælles drøm om at gøre det praktisk muligt for kommuner og skoler at tilbyde elever sund skolemad hver dag.

    Og selvom Jan Michelsen og Pil Ammundsen mener, at der er grund til at glæde sig på skolemadsfronten, bl.a. fordi flere og flere kommuner og skoler vælger at etablere sunde skolemadsordninger, synes de generelt, at der har været for lidt handling og for mange tomme ord fra politikernes side.

    Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00