Prognose: Løhde og Hersom i hård valgkamp

PROGNOSE: Innovationsminister Sophie Løhde (V) kæmper for sit mandat i Nordsjælland, og tidligere sundhedsordfører Camilla Hersom (R) får brug for mange personlige stemmer på Fyn. Det viser valgkampens første mandatprognose.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin HolstMorten Øyen

Valgkampen er godt i gang, og folketingsmedlemmerne har forladt Christiansborg for at drage hjem til kredsen og kæmpe om vælgernes gunst.

Og nogle skal kæmpe ekstra hårdt for at holde fast i mandatet i Folketinget.

Det viser en ny mandatprognose udarbejdet af Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af 12.960 interviews foretaget af Gallup og Norstat og vægtet mod Altingets kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger fra valgkampens første dage.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.

Konkret i denne prognose flytter partiledervægten fire mandater: 1 R-mandat til Sydjyllands Storkreds fra Østjylland Storkreds, 1 LA-mandat til Nordsjællands Storkreds fra Københavns Omegns Storkreds, 1 S-mandat til Østjyllands Storkreds fra Vestjyllands Storkreds og 1 K-mandat til Østjyllands Storkreds fra Fyns Storkreds.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00