Rapport: Danmark kan spare op til 1,5 milliarder på sygehusmedicin

MEDICINPRISER: Hvis Danmark kan presse prisen på en lang række sygehuslægemidler ned på samme niveau som i England, så kan man i bedste fald spare op til halvanden milliard årligt, estimerer Amgros-rapport. Lif mener, rapporten er groft misvisende. Forskere finder rapporten lødig, selvom man måske ikke kan banke priserne helt så langt ned.

Hvis Danmark kunne købe omkring 50 udgiftstunge sygehuslægemidler til de priser, medicinalindustrien tilbyder englænderne, så ville man i Danmark potentielt kunne spare op til 1,5 milliarder årligt.  Det er en af konklusionerne i en rapport fra Amgros, der er indkøbsorganisation for regionerne.

Til rapporten har man fået adgang til de normalt hemmelige endelige priser, som de enkelte landes indkøbsorganer har betalt til medicinalindustrien. Amgros har blandt andet fået de britiske og en række andre landes medicinpriser. Ikke bare den officielle listepris, men den faktisk betalte pris, som er resultatet af ofte komplicerede udbud og forhandlinger. Til prisanalysen har landene anonymiseret priserne på de enkelte medikamenter ved at pulje priserne sammen i grupper af lægemidler, som man har aftalt at sammenligne.

Login