Debat

Region Hovedstaden: Dyr medicin bør anvendes mere intelligent

DEBAT: Den traditionelle tilgang til offentligt indkøb er ikke længere tilstrækkeligt værdiskabende for borgeren i sundhedsvæsenet. Men intelligent køb og brug af dyr medicin skal forbedre patientoplevelsen, skriver Region Hovedstaden.

I et offentlig-privat innovations-projekt (OPI-projektet) undersøger Region Hovedstaden om, mennesker med nyrekræft kan få et forbedret patientforløb ved hjælp af genprofilering og personlig medicin.
I et offentlig-privat innovations-projekt (OPI-projektet) undersøger Region Hovedstaden om, mennesker med nyrekræft kan få et forbedret patientforløb ved hjælp af genprofilering og personlig medicin.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Nikolai Evereth Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sophie Hæstorp Andersen
Regionsrådsformand, Regions Hovedstaden
Lars Dahl Allerup
New Business Development Manager, Koncernindkøb, Region Hovedstaden

Der er de seneste 10 år sket markante gennembrud i nyrekræftbehandlingen, men særligt én gruppe af patienter med nyrekræft (kaldet non-clearcellecarcinomer) har en væsentlig ringere effekt og overlevelse ved brug af de tilgængelige lægemidler.

Behandlingen kan for nogle nyrekræftpatienter have en række alvorlige og ubehagelige bivirkninger, og desuden er de godkendte lægemidler til nyrekræftbehandling, og særligt immunterapi, meget bekostelig.

Intelligent brug af dyr medicin
I et offentlig-privat innovations-projekt (OPI-projektet) undersøger Region Hovedstaden om, mennesker med nyrekræft kan få en hurtigere udredning og et forbedret patientforløb med immunterapi ved hjælp af genprofilering og personlig medicin.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det sker i samarbejde med en privat leverandør i life science industrien, og ved hjælp af kunstig intelligens samt teknologi til genprofilering.

Der er således tale om udvikling af et værktøj til at støtte lægernes beslutninger.

En veldrevet offentlig indkøbsorganisation er en magtfuld drivkraft for øget offentlig-privat samarbejde, fordi juridiske og kommercielle kompetencer kombineres med stor indsigt i kliniske, forskningsmæssige og teknologiske aspekter.

Region Hovedstaden

Lægerne forsøger således på forhånd at vælge den behandling, der gavner den enkelte patient mest muligt - herunder formodet gavn af immunterapi, og dermed opnås også mulighed for at skåne patienter for nytteløsebehandlingermed alvorlige bivirkninger.

Projektet fokuserer ikke blot på ny teknologi og nye behandlingsmetoder, men forsøger også at vurdere det samlede patientforløb på - herunder bivirkninger og patientens egne oplevelser af behandlingen (PatientReported Outcome).

Vigtig rolle som stor offentlig indkøber
Med en årlig indkøbsvolumen på godt ni milliarder kroner er Region Hovedstaden en afgørende faktor i offentligt indkøb til det danske sundhedsvæsen.

Med en ny strategisk satsning i Koncernindkøb sætter Region Hovedstaden retningen i den offentlige sektor for innovative indkøb og offentlig-privat innovation.

Filosofien i den nyetablerede afdeling Innovative Indkøb & Strategiske Partnerskaberer ganske enkelt at benytte den store indkøbsvolumen til at løfte mere offentlig-privat innovation.

Helt konkret har regionsrådet godkendt bevilling af syv større offentligt-private innovationssamarbejder som den nye afdeling fører ud i livet i samarbejde med hospitaler og private virksomheder.

OPI-projekter som på forskellig vis skaber øget værdi for både patient og sundhedsfagligt personale gennem ny teknologi, nye behandlingsmetoder og forbedrede arbejdsgange.

Klog offentlig efterspørgsel
Projektet med nyrekræftbehandling er blot ét helt konkret eksempel på, hvordan indkøb kan løfte offentlig-privat innovation og skabe værdi for patienten via ny teknologi, nye behandlingsmetoder og forbedrede arbejdsgange.

Region Hovedstadens nye afdeling arbejder også med OPI-projekter, der øger sammenhæng i patientforløbene, flytter specialiseret behandling tættere på borgeren og understøtter samspil mellem sektorer.

En veldrevet offentlig indkøbsorganisation er en magtfuld drivkraft for øget offentlig-privat samarbejde, fordi juridiske og kommercielle kompetencer kombineres med stor indsigt i kliniske, forskningsmæssige og teknologiske aspekter.

Erfaringer som med fordel kan inspirere efterårets arbejde omkring udvikling af en ny strategi for offentligt-privat samarbejde i Danmarks offentlige sektor.

Indkøb skal være værdiskabende
Den traditionelle tilgang til offentligt indkøb er ikke længere tilstrækkeligt værdiskabende for borgeren i sundhedsvæsenet.

Men ved at benytte den store indkøbsvolumen til at løfte mere offentlig-privat innovation realiseres det, som kan kaldes den multiple bundlinje; altså gevinstrealisering for både offentlig og privat partner via ny teknologi, nye behandlingsmetoder og forbedrede arbejdsgange.

Helt konkret omfatter gevinsterne eksempelvis værdiskabende præcisionsmedicin, styrket forskning, frigørelse af klinikertid og driftsbesparelser for den offentlige part.

Samtidig indfrier den private life science-partner gevinster som eksempelvis adgang til klinisk know-how, et udstillingsvindue for ny teknologi, styrket produktudvikling, og en mulighed for bedre global positionering i forhold til konkurrenterne.

Helt centralt, for begge partnere, står ambitionen om endnu bedre diagnostik og behandling af regionens patienter gennem ny teknologi.

Den nyetablerede afdeling vil fungere som krumtap, når det gælder strategisk forretningsudvikling af den store indkøbsvolumen; dels gennem konkrete projekter, dels gennem målrettet forretningsudvikling af udvalgte indkøbskategorier.

Med etableringen af Innovative Indkøb & Strategiske Partnerskabersætter Region Hovedstaden handling bag den senere tids mange ord omkring øget offentligt-privat samarbejde og udvikling af offentligt indkøb.

International interesse
Initiativet bemærkes og modtages positivt både herhjemme og i udlandet. Af samme årsag har konferencen International Roundtable: Innovations in Procurementvalgt København som mødested for næste konference i februar 2019.

Her drøfter et inviteret panel den fremtidige udvikling af offentligt indkøb i sundhedsvæsenet; herunder i hvilket omfang temaer som Value-Based Healthcare, offentlig-privat innovation og værdibaseret indkøb kan indgå i løsningen af de kommende års udfordringer i sundhedsvæsenet.

Koncernindkøb, Region Hovedstaden er partner ved arrangementet sammen med en række offentlige institutioner i udlandet og private virksomheder i life science-industrien.

Det er første gang dette roundtablefinder sted i Danmark, men tidligere har byer som Barcelona og Toronto tiltrukket toneangivende ledere inden for offentligt indkøb fra mere end 10 forskellige lande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00