Regioner tyvstarter skrotning af produktivitetskrav som styringsredskab

BUDGET: Fra 2018 har alle regioner helt eller delvist afskaffet det omstridte produktivitetskrav som styringsredskab. Men regionerne skal stadig levere to procent mere, hvorfor det bliver svært ikke at skele til kravet, vurderer ekspert. Dansk Folkeparti forhandler i dag, tirsdag, om kravets afskaffelse.

Regionerne mener ikke, at det er for sent på året for regeringen at fjerne produktivitetskravet i 2018, hvis der blot bliver udvist fleksibilitet.
Regionerne mener ikke, at det er for sent på året for regeringen at fjerne produktivitetskravet i 2018, hvis der blot bliver udvist fleksibilitet.Foto: Colourbox

Alle fem regioner tager sagen i egen hånd og tyvstarter skrotningen af sygehusenes krav om to procents øget produktivitet om året – i hvert fald som ledelsesstrategi og styringsredskab.

Sådan ligger landet, efter alle fem regioner har landet budgetaftaler for 2018.

“Kravet om to procents produktivitetsvækst er der fortsat, men styringsmæssigt afskaffer regionerne kravet,” præciserer Betina Højgaard, som er sundhedsøkonom med fokus på kvalitet og effektivitet hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

Dokumentation

Hvor langt er regionerne med selv at afskaffe kravet som styringsredskab?

Region Hovedstaden
Regionen har fjernet kravet for cirka 10 procent af sygehusaktiviteten – Bornholms hospital og hjertecentret på Rigshospitalet. Med budgettet for 2018 planlægger regionen at fjerne kravet for yderligere 10 procent. I alt 20 procent.

Region Sjælland
Regionen har på tredje år ikke ført kravet ud på sygehusene, og det fortsætter regionen med i 2018. Regionen fokuserer på værdi frem for aktivitet, hvilket ifølge regionen selv har haft en positiv virkning.

Region Syddanmark
Regionen ophævede kravet på en tredjedel af sygehusaktiviteten fra og med januar i år. Det fortsætter regionen med i 2018, bekræfter de i budgettet.

Region Midtjylland
Regionen afskaffede kravet i februar i år og fortsætter med det i 2018. Det bekræfter regionen i deres budgetaftale.

Region Nordjylland
Regionen har med deres budgetaftale besluttet at skrotte kravet fra 2018. Regionen sætter i stedet nogle politiske målsætninger op inden for blandt andet ambulante besøg, ventetid og behandlingstid.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00