Regionerne overhaler regeringen: Klar med behandlingsråd fra 2021

PRIORITERING: Behandlingsrådet er en realitet, men der er tale om en anden slags råd end det, regeringen lægger op til i forståelsespapiret. Stephanie Lose (V) forventer, at rådets anbefalinger vil blive fulgt – men at implementeringen kan blive svær.

Et nyt råd skal tage stilling til nye behandlingsmetoder i sundhedsvæsenet. Billedet er fra en robotoperation på Herlev Hospital.
Et nyt råd skal tage stilling til nye behandlingsmetoder i sundhedsvæsenet. Billedet er fra en robotoperation på Herlev Hospital.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Den type råd, jeg har forstået, at regeringen ønsker sig, er noget helt andet end det, vi har nedsat.

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

Regionerne har overhalet regeringen indenom og lavet et behandlingsråd. Rådet skal fra starten af 2021 vurdere, om det kan betale sig at tage nye behandlinger og teknologier i brug i sundhedsvæsenet.

Dermed har regionerne også valgt at ignorere hensigtserklæringen i det forståelsespapir, regeringen og SF, Enhedslisten og Radikale forhandlede sig frem til efter valget. Her står, at regeringen vil nedsætte et behandlingsråd, der "skal være med til at afdække uretfærdig forskelsbehandling af patientgrupper i sundhedsvæsenet".

Regionernes model skal ikke beskæftige sig med prioritering mellem patientgrupper:

Dokumentation

Behandlingsrådet

Læger og ledere i sundhedsvæsenet har længe efterspurgt et behandlingsråd, som kan vurdere behandlinger og teknologier på samme måde, som Medicinrådet vurderer lægemidler.

I det forståelsespapir, som regeringen og støttepartierne kom frem til efter sidste års folketingsvalg, står der, at regeringen vil nedsætte et behandlingsråd.

I december sendte Danske Regioner sit bud på et behandlingråd i høring. Høringsperioden sluttede 29. januar, og torsdag fremlagde regionerne en endelig model for et behandlingsråd, som skal træde i kraft i starten af 2021.


0:000:00