Debat

Regionsdirektør: Rekrutteringsproblemet kan imødekommes ved at bruge faggrupperne på nye måder

Hvis vi trækker på flere faggrupper i sundhedsvæsenet og i andre dele af den offentlige sektor, kan vi fastholde høj faglighed på trods af rekrutteringsudfordringer, skriver Per Bennetsen.

Flere af Region Sjællands dygtige medarbejdere har mulighed for og kompetencer til at gribe flere opgaver, end hvad der har været tradition for, skriver Per Bennetsen.
Flere af Region Sjællands dygtige medarbejdere har mulighed for og kompetencer til at gribe flere opgaver, end hvad der har været tradition for, skriver Per Bennetsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Per Bennetsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de seneste måneder har debatten om udfordringer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft med rette fyldt meget. Det ikke nogen ny problematik, at der inden for forskellige brancher mangler en bestemt type medarbejder, og rekruttering er således en stor del af opgaven for alle ledere.

Det kender vi også i de offentlige virksomheder, og i særdeleshed i sundhedsvæsenet. I hele landet.

Ledelsesugen på Altinget

I samarbejde med Ledelsesugen sætter Altinget i uge 44 fokus på fremtidens ledelse i den offentlige sektor og den store rekrutterings- og fastholdelsesudfordring, som det offentlige Danmark står over for.

Ledelsesugen, der er arrangeret af KL, Danske Regioner og regeringen, samler ledere på alle niveauer i den offentlige sektor til debatter og diskussioner om tendenser, ny viden og gode eksempler indenfor for moderne offentlig ledelse.

Her på Altinget kan du i denne uge læse seks indlæg fra seks offentlige ledere. Med i panelet har vi:

  • Per Bennetsen, regionsdirektør, Region Sjælland
  • Mads Nibe, kontorchef, Nyt Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
  • Jonatan Schloss, direktør, Komponent - kommunernes udviklingscenter
  • Jakob Bigum Lundberg, direktør i Næstved Kommune og formand for FSD og Dorthe Berg Rasmussen, chef for Center for Ældre og Sundhed i Næstved Kommune
  • Claes Nilas, direktør, Hjemrejsestyrelsen
  • Merete Agergaard, direktør i Skattestyrelsen

Selvom vi hele tiden får ny viden og bliver dygtigere, ser vi ind i, at vi i fremtiden får endnu flere patienter, som også fejler mere. Derfor vil vi få brug for alle de fagligt dygtige medarbejdere, vi kan uddanne. At skrue op for antallet af elever på de sundhedsrettede uddannelser løser dog ikke noget her og nu, og der jo også en grænse for, hvor store dele af arbejdsstyrken som kan uddannes til sundhedsvæsenet.

I Region Sjælland rekrutterer vi, ligesom resten af sundhedsvæsenet, ganske ofte forgæves. Den nemme løsning er at slå op i banen og ærgre os over, at vi ikke kan ansætte x antal sygeplejersker, y antal læger eller z antal social- og sundhedsassistenter. Det gør vi ikke.

Det er en problemstilling, hvor der ikke bare er et quick fix, men som kalder på mange forskellige løsninger.

En af løsningerne er at bruge flere faggrupper til forskellige opgaver - at flere af vores dygtige medarbejdere har mulighed for og kompetencer til at gribe flere opgaver, end hvad der har været tradition for.

Fleksibilitet og faglighed går hånd i hånd

Vi er godt i gang og har allerede mange gode eksempler her på. Fysioterapeuter tilser relevante patienter i akutafdelingen, sygeplejersker giver injektioner, som lægen gav før og farmakonomer hjælper plejepersonalet med at blande medicin.

I alt er der mere end 80 konkrete eksempler, og listen vil kun vokse i fremtiden.

Vi skal således blive bedre til at spille med det hold, vi har til rådighed

Per Bennetsen
Regionsdirektør, Region Sjælland

Vi kalder det kort og godt ”Brug af flere faggrupper”, og det handler det om, at vi kan og vil bruge og forløse kompetencer, vi allerede har - eksempelvis ved at fjerne barrierer for yderligere samarbejde mellem faggrupper, eller ved at vi løser opgaver på nye måder med brug af nye faggrupper.

Vi skal således blive bedre til at spille med det hold, vi har til rådighed.

På den måde hjælper faggrupperne i højere grad hinanden med de forskellige opgaver, hvilket sikrer en større fleksibilitet i hverdagen.

Samtidig har vi, som ledelse, bedre vilkår for at sætte et godt hold - selv når vi har udfordringer med at rekruttere en bestemt type medarbejder. Det skaber forudsætninger for at fastholde fagligheden, så patienterne mødes af en kompetent medarbejder lige dér, hvor behovet er.

Vi synes også, at vi får endnu bedre indsigt i, hvad det for nogle opgaver, de enkelte faggrupper, men også den enkelte medarbejder, har særligt gode faglige forudsætninger for at løse.

Ledelsen skal skabe rammerne

Vores erfaring er, at medarbejderne gerne vil være med, da de fleste er optaget af at lære nye ting og at få nye opgaver – det er sjovt og giver en ny glæde ved at gå på arbejde. Så længe de ikke står med hele ansvaret.

Vi skal som ledere stå på mål for forandringen og være med til at skabe den rette fagkultur

Per Bennetsen
Regionsdirektør, Region Sjælland

Det er ikke kun let. Det kræver ledelse og en konstant opmærksomhed på, at fagligheden er i orden.

Vi skal som ledere på alle niveauer sikre, at der er de rette vilkår og rammer for brug af flere faggrupper. Det kræver kontinuerlig dialog med medarbejderne og deres organisationer.

Vi skal som ledere stå på mål for forandringen og være med til at skabe den rette fagkultur samt sørge for, at vi har fokus på relevant efteruddannelse af medarbejderne. Det klæder vi løbende vores ledere på til at kunne gøre.

I Region Sjælland vil vi fortsætte med at have ”Brug af flere faggrupper” som en af løsningerne på rekrutteringsudfordringerne. Og vi står klar til at byde ind med vores viden og erfaring til resten af sundhedsvæsenet.

Jeg håber meget, at den fleksible tilgang til faggrupperne i højere grad vil blive integreret i fremtidens sundhedsvæsen og i andre dele af den offentlige sektor. Det er en af vejene til at sikre, at vi også i fremtiden har forudsætningerne for at kunne møde et stigende antal borgere med høj faglighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00