Debat

Radikal regionsrådskandidat og NGO: Barselsophold på to døgn tryller ikke fødeområdet bedre

Det er misforstået, at en ret til to døgns barselsophold løser problemet med utilstrækkelig hjælp og støtte til nybagte familier på fødeområdet, skriver Julie Herdal Molbech (R) og Mie Ryborg-Larsen fra Forældre og Fødsel.

Vi må snart indse, at gravide og fødende er forskellige, og at vores fødeområde skal indrettes derefter, skriver Julie Herdal Molbech (R) og Mie Ryborg-Larsen.
Vi må snart indse, at gravide og fødende er forskellige, og at vores fødeområde skal indrettes derefter, skriver Julie Herdal Molbech (R) og Mie Ryborg-Larsen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Julie Katinka Herdal Molbech
Mie Ryborg-Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Garantier er politikernes tryllestav. Så har de vist handlekraft, givet alle noget og dermed tvunget systemet til at ensrette behandlingen.

Men det er misforstået, at en ret til to døgns barselsophold løser problemet med utilstrækkelig hjælp og støtte til nybagte familier. Til gengæld vil den udpine det i forvejen overbelastede fødeområde – og dyrebare ressourcer bliver brugt det forkerte sted, hvis barselsopholdsgarantien står alene.

Frem for at lave ensartede standarder må vi snart indse, at gravide og fødende er forskellige, og at vores fødeområde skal indrettes derefter. Det er også den professionelle indsats, jordemødre ønsker at praktisere.

Det er misforstået, at en ret til to døgns barselsophold løser problemet med utilstrækkelig hjælp og støtte til nybagte familier

Julie Herdal Molbech (R) og Mie Ryborg-Larsen
Kandidat til Region Hovedstaden og formand for Forældre og Fødsel

Vi ønsker styrkede rettigheder til fødende. Herunder ret til barselsophold efter fødslen og en ret til opfølgende hjemmebesøg til dem, der føder såkaldt "ambulant". Men vi ønsker ikke at sætte hverken et minimum eller maksimum antal timer på retten til ophold efter fødslen. Nogle er klar til at tage hjem kort efter og andre har brug for flere dages indlæggelse.

Det vigtigste er, at den støtte, den fødende tilbydes – om så det er et ophold på fødestedet eller i form af hjemmebesøg – er tilstrækkelig og kompetent. Vi tror på, at langt de fleste familier med ukomplicerede fødselsforløb, ønsker og er i stand til at tage hjem inden for det første døgn efter fødslen, hvis de er godt forberedte og har adgang til kompetent og nærværende støtte og vejledning. 

Men jordemødre flygter fra vores fødegange i øjeblikket, og det er det store problem, vi skal have løst. Ingen nybagt familie har noget ud af at ligge alene i et hjørne af en stresset fødegang, hvor der knapt er personale til at klare de fødsler, der er i gang.

Rettigheder til fødende kræver bedre vilkår for jordemødre

Der skal investeres bredt i svangreomsorgen og organiseringen skal nytænkes.

Ordentlig familie- og fødselsforberedelse og kontinuitet i konsultationerne og under fødslen med en jordemoder, som man kender, vil spare mange timers kontakt med føde- og barselsgang i den anden ende.

Kun hvis jordemødrene får bedre vilkår og en løn, som står mål med opgaven og ansvaret, kan I indføre de nationale rettigheder til fødende

Julie Herdal Molbech (R) og Mie Ryborg-Larsen
Kandidat til Region Hovedstaden og formand for Forældre og Fødsel

Og mange tårer og frustrationer hos forældre ramt af utrygge fødselsforløb, mislykkede ammeetableringer og stressende ophold på flersengsstuer med partneren på en hård stol ved siden af.

Vi håber ikke, at det politiske svar på den kritiske situation på fødeområdet, senest beskrevet af jordemødre fra Rigshospitalets fødegang i Politiken 2. november, bliver en halvhjertet garanti og en lønkommission, som ingen kender resultatet af. Det er ingen tjent med.

Der findes sjældent simple løsninger på komplekse problemer, og det er også tilfældet her. Vores opfordring til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), regionsrådspolitikere og -kandidater er at arbejde på flere fronter samtidigt allerede nu:

Lad jordemødrene lave klinikker for ukomplicerede fødsler (øger kapaciteten), kom deres ønsker til ændrede arbejdsforhold på fødegangene i møde, og giv de tillæg, som regionerne selv kan give, så det bliver et økonomisk bæredygtigt job at være jordemoder (øger kapaciteten).

Kun hvis jordemødrene får bedre vilkår for at udøve deres fag og en løn, som står mål med opgaven og ansvaret, kan I indføre de nationale rettigheder til fødende, som I har lovet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024