Debat

Regionsrådskandidater: Indfør frit sygehusvalg for patienternes skyld

DEBAT: Frit sygehusvalg vil både mindske ventelister og øge kvaliteten på landets sygehuse, skriver regionsrådskandidaterne Anders Vestergaard og Carl Andersen.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Vestergaard (LA) og Carl Andersen (LA)
Henholdsvis regionsrådskandidat, Region Hovedstaden, direktør i Patientforeningen og regionsrådskandidat, Region Hovedstaden

Alle i sundhedssektoren vil patienterne det bedste, men når det kommer til praksis er der ofte forhindringer, der gør det svært at leve op til de gode intentioner.

Sundhedsplatformen er et eksempel på en af de mere alvorlige og kostbare forhindringer, der forhindrer sundhedspersonalet i at yde den service, som de gerne vil yde, og som patienterne er i deres gode ret til at forvente.

I dag har vi en måneds udredningsgaranti (almindelige lidelser) og en måneds behandlingsgaranti, hvor patienten kan henvises til et andet hospital i Region Hovedstaden eller alternativt vente på en tid på det (offentlige) hospital, som man foretrækker. Hvis regionen ikke kan tilbyde behandling på et af sine hospitaler inden for en måned, tilbydes man at vælge behandling på et privathospital.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Lad patienten bestemme selv
Et frit sygehusvalg, hvor pengene følger patienten fra dag et, vil være en god løsning, da der kan være lang ventetid på et offentligt hospital, mens der samtidig er ledig kapacitet på et privat hospital, som med fordel kunne benyttes.

Det bedste, set fra patienternes vinkel, vil derfor være, at de selv kan bestemme, hvor de vil behandles, og det uanset om det er på et offentligt eller privat hospital. Ved at lade pengene følge patienten giver vi friheden tilbage til patienterne og deres pårørende.

Fri konkurrence på markeder, hvor der tidligere var et offentligt monopol, har vi gode erfaringer med i Danmark.

Anders Vestergaard (LA) og Carl Andersen (LA)
Regionsrådskandidater, Region Hovedstaden

Fri konkurrence på markeder, hvor der tidligere var et offentligt monopol, har vi gode erfaringer med i Danmark. Et eksempel er Statens Bilinspektion, hvor der indtil 2006 var monopol på den tekniske kontrol af den danske bilpark.

Efter liberaliseringen i 2006 faldt priserne på bileftersyn, kvaliteten blev forbedret og de lange ventetider forsvandt. Tænk, hvis vi med et frit hospitalsvalg kunne opnå samme effekt i sundhedssektoren.

Patienten skal ses som kunde
Så ville patienterne og deres pårørende opleve et helt anderledes og mere kundevenligt sundhedssystem. Et sundhedssystem, hvor patienter bliver behandlet og værdsat som kunder og hvor fastholdelsesprocenten – som i private virksomheder – bliver essentiel for indtjeningen og dermed virksomhedens overlevelse.

De tilfredse kunder vil, udover at komme tilbage som kunder, tillige anbefale de bedste hospitaler til deres venner og netværk.  

I Liberal Alliance kæmper vi for en mere konkurrence- og kundeorienteret sundhedssektor og her vil et frit sygehusvalg være et godt middel til at øge kvaliteten og mindske ventelisterne til gavn for patienterne og deres pårørende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00