Flertal: Behov for et servicetjek af Socialstyrelsen

STYRING: Et flertal i Folketinget vil have sikkerhed for, at Socialstyrelsen ikke er lagt i politiske lænker, lyder det efter kritik fra tidligere chef for styrelsen. Mere frihed som i Sundhedsstyrelsen kunne være en model, lyder det.

Det fik uheldige konsekvenser for folkeskolereformen, at Socialstyrelsen ikke kunne komme ud med sin viden om børn med ADHD og autisme, mener tidligere direktør i Socialstyrelsen.
Det fik uheldige konsekvenser for folkeskolereformen, at Socialstyrelsen ikke kunne komme ud med sin viden om børn med ADHD og autisme, mener tidligere direktør i Socialstyrelsen.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Der skal være troværdighed bag Socialstyrelsens anbefalinger og rapporter.

Det kræver en række både røde og blå partier, der udgør et flertal i Folketinget. Det sker, efter at styrelsens tidligere direktør Knud Aarup har været ude med en kraftig kritik af rammerne for sin forhenværende arbejdsplads.

Han mener, at Socialstyrelsen er underlagt ”en slags spinstyre”, fordi viden fra styrelsen ofte er filtreret, vinklet eller decideret frasorteret, så det passer ind i ministeren eller ministeriets dagsorden.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) satser meget på evidens i det sociale arbejde for at sikre større effekt af de penge, der bruges på socialområdet. Blandt andet derfor ønsker Liberal Alliance, Radikale, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, at styrelsen skal have et servicetjek og måske endda sikres mere frihed.

Fakta
Socialstyrelsen opgave er at:
  • bistå kommunerne med at implementere gældende lovgivning.
  • formidle viden om virkningsfulde praksisser og metoder på det socialfaglige område.
  • bistå med generel- og specialrådgivning af kommuner og regioner på det sociale område, samt på specialundervisningsområdet.
  • bidrage med udredning i komplicerede sager.
  • yde rådgivning til borgerne i komplicerede sager.
  • deltage i forberedelse af ny lovgivning med ny viden og erfaring fra praksis.
  • administrere Tilbudsportalen, analyseopgaver vedrørende serviceloven, opfølgning på grundtakstreformen, udviklingsopgaver og opfølgning i forhold til hele specialrådgivningsområdet.
  • varetage national auditfunktion – socialtilsyn, samt national koordination på de mest specialiserede social- og specialundervisningsområder.

Kilde: Socialstyrelsen

”Vi har behov for en Socialstyrelse, der er kendt for faglighed og ikke for at være i snor. Og derfor er der behov for en diskussion af, hvordan specialviden uden filter når frem til de mennesker, der har brug for den,” siger Socialdemokraternes handicapordfører, Orla Hav, der også har stillet et udvalgsspørgsmål om sagen.

I Liberal Alliance ønsker man at ”få sagen undersøgt nærmere”.

Vi har behov for en Socialstyrelse, der er kendt for faglighed og ikke for at være i snor.

Orla Hav (S)
Handicapordfører

”Det er meget bekymrende ting, som kommer fra den tidligere direktør af Socialstyrelsen. Især når der er behov for at styrke vidensgrundlaget for det sociale arbejde. Man svigter borgerne, hvis det fungerer sådan,” siger partiets socialordfører, Laura Lindahl.

Socialstyrelsen er en styrelse under Social- og Indenrigsministeriet. Styrelsen opgave er især at arbejde aktivt for en vidensbaseret socialpolitik, der "medvirker til en effektiv social indsats til gavn for borgerne," som styrelsen formulerer det.

Forkerte beslutninger
Folkeskolereformen er ifølge Knud Aarup et eksempel på, hvordan Socialstyrelsen ikke kunne komme ud med den viden, man ellers sad på. Derfor endte reformen med at inkludere både børn og unge med ADHD og autisme i folkeskolen, selv om der er stor forskel på de to diagnoser.

Karen Ellemann (V) har ikke ønsket at deltage i et interview om kritikken fra Knud Aarup. I stedet skriver ministeren i et debatindlæg på Altinget, at hun på ”ingen måde kan genkende” det billede, som bliver tegnet af Socialstyrelsen.

”Jeg har som social- og indenrigsminister fået ansvaret for en stor organisation fyldt med viden og dygtige medarbejdere,” skriver hun.

Knud Aarup blev ikke forlænget som direktør, men blev tilbudt jobbet som vicedirektør i Socialstyrelsen efter valget i august 2015. Det takkede han nej til. Desuden er både ministeren og departementschefen skiftet ud siden.

Problemer med kulturen?
Alligevel bør Karen Ellemann kunne ”bevise”, at Socialstyrelsen fortsat ikke er underlagt skiftende politiske dagsordener, lyder det fra Dansk Folkeparti.

”Det er vigtigt, at man får belyst det her ordentligt, også selvom Knud Aarups oplevelser stammer fra tiden under den tidligere regering. Hvad er det for en kultur, der hersker i samarbejdet mellem ministeriet og styrelsen? Vi politikere er jo ikke eksperter og har brug for, at viden fra Socialstyrelsen er i orden,” siger Karin Nødgaard.

Hun mener desuden, at der er behov for flere forskellige faggrupper, der sidder i Socialstyrelsen. Der er for mange djøf'er, mener hun.

Mere frihed
Socialstyrelsen bør få større frihed og ansvar ligesom i Sundhedsstyrelsen, mener blandt andet Liberal Alliance.

”Det er en god ide at kigge på Sundhedsstyrelsen, som fungerer rigtigt godt. Det må være muligt at lære af Sundhedsstyrelsen,” siger Laura Lindahl.

Også De Radikale ønsker mere frihed til Socialstyrelsen.

”Jeg skal høre nogle meget vigtige argumenter imod at give mere frihed til Socialstyrelsen. Jeg kunne godt forstille mig, at man kunne lave en bedre model, hvis man kigger mod Sundhedsstyrelsen,” siger Marianne Jelved.

Hun ønsker desuden, at Socialstyrelsen skal blive langt bedre til at inddrage kommuner og burgere af de sociale tilbud i deres arbejde og anbefalinger.

Dokumentation

Det sagde Knud Aarup om Socialstyrelsen:

”Der er mange vidende personer i Socialstyrelsen. Men det er svært at komme ud med al den viden, når man ikke er en uafhængig vidensstyrelse. Viden bliver filtreret fra, hvis det ikke lige passer ind i den politiske proces. Ellers risikerer det at blive vinklet på en sådan måde, at de centrale budskaber fremstår, så de passer ind politisk eller administrationspolitisk."

"Vi er en del af styringskæden fra Folketinget til regeringen, som går over ministeren til departementschef og til styrelsen. Så i den forstand er vi en del af det statslige apparat. Problemet er bare, at vi sidder med viden på områder, som ikke er kommet ud tydeligt."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00